Bitmymoney belastingupdate 2021

Bitmymoney belastingupdate 2021

Het voorjaar komt eraan en dan krijgen we elk jaar de vraag:

Moet ik mijn Bitcoin opgeven voor de belasting?

Het antwoord is Ja. Je bent verplicht aangifte te doen over je vermogen. Bitcoin en andere crypto tellen mee in je vermogen.

Bezat je in 2021 Bitcoin?

Als je op 1 januari 2021 cryptovaluta zoals Bitcoin in bezit had, dan moet je die opgeven aan de belastingdienst.

Kocht je na 1 januari 2021 je eerste bitcoin, dan hoef je deze niet op te geven over 2021. Deze tellen pas volgend jaar mee in je aangifte.

De waarde op 1 januari 2021 geldt

Voor de aangifte telt de totale waarde van je bezit. Je telt het aantal coins dat je op 1 januari bezat op, met de koers van 1 januari 2021. Zo kom je tot één eurobedrag voor de waarde van je portfolio. In je Bitmymoney account hebben we dit voor je gedaan:

In je aangifte geef je deze totale waarde op bij het onderdeel 'overige bezittingen' (box 3).

Koersen

Munt Koers op 1 januari 2021
Bitcoin €23.934
Ethereum €603
Litecoin €105

Waar staan de gegevens bij Bitmymoney?

Zowel op de website als in de App kun je de gegevens voor je belastingaangifte vinden. De totale waarde van je coins bij Bitmymoney staan voor elk jaar in je account. We hebben dit handig per jaar voor je opgeteld, zodat je dit meteen kunt gebruiken voor je boekhouding en je aangifte.

In de app vind je je gegevens in Menu onder Jaaroverzichten:

Op de website in je profiel onder Belastingaangifte:

Tips en vragen over je belastingaangifte

Bitcoins van je kinderen tellen mee

Bezittingen en schulden van kinderen jonger dan 18 jaar tellen mee in het vermogen van de ouders. Heeft je kind een Bitcoinspaarrekening, dan telt de waarde daarvan mee in de aangifte van jouw vermogen.

Doe aangifte

Je bent verplicht om al je bezit in crypto, zoals bitcoins aan te geven. Doe aangifte. Als je dit niet doet en je bitcoins en andere crypto worden de komende jaren veel meer waard, dan kun je je vermogen niet verklaren en heb je jezelf in een lastige situatie gebracht.

Help, ik bezit bitcoins die ik niet heb aangegeven

Het maakt voor de belastingdienst weinig uit of je expres of per ongeluk een onjuiste aangifte hebt gedaan van je vermogen. Indien je bitcoins bezit, waar je eerder geen aangifte over hebt gedaan, kun je het beste een boekhouder in de hand nemen. Zij kan je adviseren over het opnieuw doen van aangifte over eerdere jaren.

Geeft Bitmymoney gegevens door aan de belastingdienst?

Nee, Bitmymoney deelt geen gegevens met de belastingdienst ten behoeve van je aangifte. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je crypto op te geven bij de belastingdienst.

Bitmymoney verstrekt alleen gegevens aan een Nederlandse autoriteit, als daartoe een gerechtelijk bevel is verstrekt door het Openbaar Ministerie.

Wanneer is mijn Bitcoin belastingvrij?

Je betaalt geen belasting over je gespaarde bitcoins, zolang je totale bezit binnen het heffingsvrije vermogen valt. Pas als je meer dan € 50.000 aan spaargeld en beleggingen hebt, betaal je belasting over je vermogen.

Hoeveel belasting betaal ik eigenlijk over één Bitcoin?

Eén bitcoin had een waarde van € 23.934 op 1 januari 2021. Je betaalt 141 euro belasting per bitcoin in de laagste schaal, tot 422 euro in de hoogste vermogensschaal.