Oorzaak van de koersdaling
De koersen namen dinsdag onverwacht een duik. De oorzaak lag in een openlijke aanvaring tussen de oprichters van Binance en FTX, twee grote cryptobeurzen.
Update 9 november 22.00 uur: Binance heeft zich teruggetrokken en gaat FTX niet overnemen.
De onrust die ontstond leidde tot koersdalingen over de gehele cryptomarkt.
Bitcoin speelde geen enkele rol in dit verhaal.
Aankondiging verkoop FTX tokens
Binance gaf op 6 november te kennen haar positie in FTX tokens te gaan verkopen “gegeven wat recent aan het licht is gekomen”. Dit had direct gevolg voor de koers van het FTX token.
Aan het licht
Welke “revelations” heeft Binance het over? Op 2 november publiceerde Coindesk een analyse van de financiële situatie van Alameda Research; een zusterbedrijf van FTX, van dezelfde eigenaar Sam Bankman Fried.
Uit de balans van Alameda bleek dat zij miljarden aan leningen hadden. Hier tegenover stond onderpand, maar dat bleek voor een heel groot deel uit FTX tokens bestond.
Deze constructie met het onderpand in FTX tokens straalde negatief af op FTX. Twee bedrijven van dezelfde eigenaar, die hun schatkist - gewaardeerd op miljarden - vol blijken te hebben met de eigen uitgegeven token.
Werd de waarde van FTX Token kunstmatig verhoogd door deze constructie?
Daling FTX token
Het FTX token daalde in één dag van €18 naar €5 per stuk. FTX kreeg het zwaar. Klanten verloren het vertrouwen en begonnen hun geld op te nemen. Tot gistermiddag het nieuws kwam dat Binance ‘hulp’ bood aan FTX via een overname.
Redding of hostile takeover?
De analyse maakte inzichtelijk dat Alameda zeer afhankelijk was van de waarde van het FTX token. Bij een flinke daling van dit token, verdween het onderpand voor de leningen die Alameda was aangegaan.
Binance had de beschikking over een half miljard dollar aan FTX tokens. Met de aankondiging van de verkoop van deze tokens door Binance op 6 november werd een daling van het token ingezet. Dit bracht zowel FTX als Alameda in de problemen.
Binance redde FTX. Was dit een redding voor de goede zaak of een slimme zet om de concurrent over te nemen? Dat blijft de vraag.
Doe eigen onderzoek
Het is aan te raden om zaken te doen bij Bitcoinbedrijven die een registratie in Nederland hebben. Voor beide bedrijven in dit verhaal gaat dit niet op. Binance en FTX bieden illegaal hun diensten aan in Nederland. Er is geen toezicht op hun activiteiten door De Nederlandsche Bank.
Registratie
Bitmymoney is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank sinds november 2020.
Full reserve
Bitmymoney is full reserve. Dit betekent dat alle tegoeden van alle klanten bij ons in bewaring zijn en niet worden uitgeleend.
Daarnaast worden alle tegoeden aangehouden in veilige kluizen. Meer dan 95% van de klanttegoeden zijn offline opgeslagen.
Bitcoin kent weinig risico’s
Het risico van Bitcoin is zeer overzichtelijk. Het is een decentrale wereldmunt, waar iedereen aan mee kan doen. De uitgifte van nieuwe munten is beperkt en voorspelbaar. Het voornaamste risico dat je loopt als bezitter, is een fluctuatie in de koers.
Andere tokens
Tokens zijn alternatieve munten, zogenaamde altcoins. De uitgifte is centraal geregeld, door een bedrijf. De hoeveelheid die in omloop komt ligt veelal niet vast of is niet beperkt. Je loopt als bezitter van altcoins meerdere risico’s.
De werking van exchange tokens
Beurzen geven vaker een eigen token uit. Dit kent een speculatief element: gaat het goed met de beurs, dan stijgt de waarde van het token. Daarnaast krijgen bezitters van het token korting op hun handelsactiviteiten en hogere beloningen voor het aanbrengen van nieuwe klanten.
Binance heeft BNB als eigen token. FTX heeft FTT als haar eigen token.
Het risico van een Exchange token
Dit is een ingenieuze constructie. Doordat de beurs zelf de tokens uitgeeft, is dit een manier om gratis geld te creëren. Zolang het bedrijf goed loopt, stijgt de waarde en kunnen ze eigen tokens verkopen om met het geworven geld investeringen te doen.
Bij exchange tokens, is het succes van het token gekoppeld aan het voortbestaan van het bedrijf achter het token.