Bitcoin al twaalf jaar op één

Altcoins komen en gaan

Toen Bitcoin in 2010 het licht zag, waren er nog geen andere cryptovaluta. In de afgelopen 12 jaar is het speelveld veranderd. Alternatieve munten blijven zich aandienen. De belofte om veel waard te worden verleidt nieuwkomers om hun geld in altcoins te beleggen. Maar is dit wel verstandig, met een kijk op het verleden?

In dit artikel ga je terug in de tijd en lees je over ontwikkelingen in de top-5 cryptovaluta en de betrouwbaarheid van Bitcoin als store of value voor jouw vermogen.

2013

In 2013 zien we de eerste altcoins naast Bitcoin verhandeld worden.

Top 5 - mei 2013

Het verschil in marktwaarde (Market Cap) tussen Bitcoin en altcoins is groot. Waar de waarde van alle bitcoins richting één miljard gaat, is dit bij nummer twee Litecoin zo'n 47 miljoen euro.

2017

Vier jaar later loopt het aantal altcoins in de honderden.

Top 5 - mei 2017

In de top 5 zie je alleen Litecoin terug uit 2013. Namecoin, Peercoin en Feathercoin staan in 2017 zelfs niet in de top 25. Ethereum bestaat één jaar en is nu na Bitcoin de grootste valuta. Het verschil in marktwaarde tussen Bitcoin en altcoins is afgenomen.

2022

Het aantal altcoins en tokens is toegenomen tot zo'n twintigduizend. De stable coins Tether en USD Coin tellen in dit artikel niet mee.

Top 5 - juni 2022

De posities van bitcoin en ethereum zijn hetzelfde gebleven, maar nu wordt het interessant. Litecoin en NEM zijn niet meer in de top terug te vinden. In plaats daarvan zien we nu BNB en Cardano als nieuwe subtoppers. Ripple (XRP) steeg in waarde ten opzichte van 2017 maar beweegt richting de uitgang.

Bitcoin staat al twaalf jaar onveranderd op de eerste plaats en is hiermee de beste store of value onder de cryptovaluta.

Wat kunnen we hieruit opmaken?

Altcoins komen en gaan. In de top 5 cryptomunten investeren lijkt enige zekerheid te bieden, maar de concurrentie tussen altcoins is hoog. Munten die in 2013 en 2017 populair waren, hebben telkens plaats moeten maken voor nieuwe projecten.

Ethereum is de uitzondering op de regel. Het heeft zich sinds ontwikkeld als vaste waarde na Bitcoin. Beide cryptovaluta vervullen een verschillende rol binnen de crypto markt, waardoor ze goed naast elkaar kunnen bestaan: Ethereum als netwerk voor slimme contracten, Bitcoin als het digitale goud en geld van de toekomst.

Bitcoin staat al twaalf jaar onveranderd op de eerste plaats en is hiermee de beste store of value onder de cryptovaluta.