Europese Centrale Bank is geen krant

Europese Centrale Bank is geen krant

Vorige week verscheen een opiniestuk op het Europese Centrale Bank (ECB) blog. Dit opiniestuk was eerder in een krant verschenen van één medewerker van het ECB en zijn adviseur.

Het is opmerkelijk dat de ECB hier ruchtbaarheid aangeeft en dit op haar website plaatst. Het toont aan dat ze achter de feiten aanlopen wat betreft kennis en mogelijkheden van Bitcoin.

Een link naar het opiniestuk vind je onderaan dit artikel.

Krant of toezichthouder?

De ECB is geen krant met persoonlijke opinies. Zij is als centrale bank belast met het bewaken van de stabiliteit van de euro. De ECB moet zich baseren op grondige onderzoeken. Een vooringenomen opiniestuk voldoet hier niet aan.

Bitcoin sneller dan Visa

Volgens de auteurs is de trage blockchain de voornaamste reden dat Bitcoin niet zou kunnen opereren als wereldwijd betaalmiddel. Hiermee tonen de auteurs aan beperkte kennis te hebben over Bitcoin.

In 2015 al werd het Lightning Network voorgesteld, waarop betalingen in Bitcoin meteen definitief zijn en tegen verwaarloosbare kosten. Dit betaalnetwerk is sinds 2017 operationeel. Op het Lightning netwerk kunnen 5 miljoen transacties per seconde plaatsvinden.

Dit stelt Bitcoin in staat om te concurreren met bestaande betaalnetwerken. Het Visa-netwerk bijvoorbeeld, kan 50.000 transacties per seconde verwerken.

Euro’s last stand?

Het artikel is getiteld Bitcoin’s last stand, maar hoe staat het met de Euro?

De ECB is belast met het bewaken van de waarde van de euro. De ECB moet zorgen dat de prijzen stabiel blijven.

Als we naar de euro kijken, zien we dat de ECB er nog steeds niet in is geslaagd de inflatie te beteugelen. Met een CPI-cijfer richting 15% over het afgelopen jaar neemt de druk toe. De vraag is niet of, maar wanneer het tijdperk van de euro ten einde komt.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Deze opwaartse trend is geen gunstig vooruitzicht voor de gebruikers van de euro.

De digitale euro

Vanuit die gedachte werkt ECB aan een tool om meer grip te krijgen op de euro’s die in omloop zijn: de digitale euro. In de politiek wordt dit een Central Bank Digital Currency genoemd: een “Bitcoin” van de centrale bank. De ECB gebruikt een eigen blockchain om de digitale euro uit te geven.

Met een digitale euro kan de ECB meer controle uitoefenen op de euro. Nu nog zijn alle contante transacties met euro’s buiten het zicht van de overheid en de ECB. Met een digitale euro kan de overheid alle geldstromen volgen.

Bitcoin biedt wat de digitale euro niet kan

De eigenschappen van Bitcoin staan haaks op die van een digitale euro.

Bitcoin is decentraal. Er is geen centrale partij zoals een bank of overheid die de controle heeft over of een transactie wel of niet plaats kan vinden. Iedereen kan meedoen met Bitcoin. Door gebruik te maken van de blockchain is het netwerk veilig en betrouwbaar.

Bitcoin’s voorraad is eindig. Hoeveel munten er in omloop komen is van tevoren vastgesteld en kan niet worden aangepast. Dit zorgt net als bij goud voor schaarste. Op de hoeveelheid euro’s daarentegen zit geen limiet. De hoge geldontwaarding is het gevolg van deze onbeperkte geldcreatie.

Het opiniestuk dat geplaatst is op ECB.eu

We raden het niet aan, maar je kunt het artikel hieronder vinden: