Belasting 2022: Hoe geef ik mijn Bitcoin op?

Belasting 2022: Hoe geef ik mijn Bitcoin op?

Elk voorjaar krijgen we de vraag: moet ik belasting betalen over mijn bitcoins? Het antwoord is Ja.

Je bent verplicht aangifte te doen over je vermogen. Dit geldt voor al je Bitcoin en andere crypto die je bezit.

Bezat je Bitcoin op 1 januari 2022?

Als je op 1 januari 2022 Bitcoin of andere cryptovaluta in bezit had, moet je deze opgeven in je belastingaangifte.

Het is belangrijk om te weten dat je de waarde van je cryptovaluta moet waarderen op de peildatum van 1 januari van het betreffende belastingjaar. Dit betekent dat je de waarde van je cryptovaluta op deze datum moet berekenen en opnemen in je aangifte inkomstenbelasting.

Kocht je je Bitcoin na 1 januari 2022? dan hoef je deze nu nog niet op te geven. Deze tellen pas volgend jaar mee in je aangifte.

De waarde op 1 januari 2022 geldt

Voor de aangifte telt de totale waarde van je bezit bij de start van het jaar. In je aangifte geef je deze totale waarde op bij het onderdeel 'overige bezittingen' (box 3).

Belangrijk om te weten is dat het rendement over Bitcoin en andere crypto wordt gezien als bezit, niet als extra inkomsten.

Waarde bepalen

Je telt het aantal munten dat je op 1 januari bezat op, met de koers van 1 januari 2022. Zo kom je tot één eurobedrag voor de waarde van je portfolio. Je kunt dit zelf doen in een spreadsheet voor al je wallets en exchanges.

In je Bitmymoney-account hebben wij dit voor je gedaan.
Het jaaroverzicht geeft de totale waarde op 1 januari 2022 weer

Waar staan de gegevens bij Bitmymoney?

Zowel op de website als in de app vind je de gegevens voor je belastingaangifte. De totale waarde van je coins bij Bitmymoney staan voor elk jaar in je account. We hebben de waarde van je portfolio per jaar voor je opgeteld, zodat je deze meteen kunt gebruiken voor je boekhouding.

App

In de app vind je je gegevens in het menu onder ‘Jaarrapporten’. Je kunt de rapporten daar downloaden en gebruiken voor je administratie.

Website

Op de website in je profiel onder ‘Belastingaangifte’:

Via de site kun je het jaarrapport downloaden en opslaan als PDF door control P ingedrukt te houden. Met Apple devices gebruik je command P.

Met regulier geld cryptovaluta aankopen

Veel mensen hebben de afgelopen jaren hun spaargeld geïnvesteerd in cryptovaluta, vaak in de hoop op een hoge ROI (return on investment). De populariteit van cryptovaluta is mede te danken aan de mogelijkheid om snel en goedkoop transacties te doen over de hele wereld zonder tussenkomst van een centrale instantie zoals een bank.

Cryptovaluta, ook wel bekend als cryptocurrencies, zijn digitale of virtuele valuta die worden beveiligd door cryptografie. Een van de bekendste cryptovaluta is Bitcoin, die in 2009 voor het eerst werd geïntroduceerd. Sindsdien heeft Bitcoin wereldwijd populariteit gewonnen als een alternatieve vorm van geld.

Tips en vragen over je belastingaangifte

Hoeveel Bitcoin telt als mijn heffingsvrije vermogen?

Je betaalt geen belasting over je gespaarde bitcoins, zolang je totale bezit binnen het heffingsvrije vermogen in box 3 valt. Deze grens ligt voor 2022 op €50.650.

Pas wanneer je meer dan €50.650 aan spaargeld en beleggingen hebt, ga je belasting over je vermogen betalen.

Als je op 1 januari 2022 1 Bitcoin bezat en verder geen ander vermogen of spaargeld, hoef je geen belasting te betalen. Je totale vermogen (1 Bitcoin ter waarde van € 40.892) valt binnen de heffingsvrije € 50.650.

Hoeveel belasting betaal ik over mijn bitcoins in belastingjaar 2022?

Hoeveel geld wordt er door mij aan belasting betaalt over mijn Bitcoin?

Voorlopige methode:
Je spaargeld wordt belast met 0 procent, dus je betaalt geen vermogensbelasting over je spaargeld in 2022.
Je Bitcoin en andere crypto vallen onder "Beleggingen en andere bezittingen". Hier betaal je een percentage afhankelijk van de hoeveelheid Beleggingen.

Op 1 januari 2022 had één bitcoin een waarde van €40.892. Per munt betaal je hier 230 euro belasting over in de eerste schijf. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je totale vermogen in box 3 boven de heffingsvrije €50.650 uitkomt.

Bitcoins van je kinderen tellen mee

Bezittingen en schulden van kinderen jonger dan 18 jaar tellen mee in het vermogen van de ouders. Heeft je kind een Bitcoinspaarrekening, dan telt de waarde daarvan mee in de aangifte van jouw vermogen.

Doe aangifte

Je bent verplicht om al je bezit in crypto, zoals bitcoins aan te geven. Doe aangifte. Als je dit niet doet en je bitcoins en andere crypto worden de komende jaren veel meer waard, kun je je vermogen niet verklaren en breng je jezelf daarmee mogelijk in een lastige situatie.

Help, ik bezit bitcoins die ik niet heb aangegeven

Het maakt voor de Belastingdienst weinig uit of je expres of per ongeluk een onjuiste aangifte hebt gedaan van je vermogen. Wanneer je bitcoins bezit, waar je eerder geen aangifte over hebt gedaan, kun je het beste een boekhouder raadplegen. Deze kan je adviseren om de aangifte over eerdere jaren opnieuw te doen.

Geeft Bitmymoney gegevens door aan de Belastingdienst?

Nee, Bitmymoney deelt geen gegevens met de Belastingdienst ten behoeve van je aangifte. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je crypto op te geven bij de Belastingdienst.

Bitmymoney verstrekt alleen gegevens aan een Nederlandse autoriteit, als daartoe een gerechtelijk bevel is verstrekt door het Openbaar Ministerie.