Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand?

Grafiek bijgewerkt 22 juni 2020

Koersen dalen, Bitcoin daalt. Er is grote onrust over het virus dat rond gaat. Is Corona de oorzaak of een trigger? Is er meer aan de hand?

Laten we even terug gaan in de tijd. Bitcoin is ontstaan na de financiële crisis in 2008. Het was duidelijk dat er iets veranderen moest. De financiële crisis heeft de tekortkomingen van het financiële systeem blootgelegd.
Bitcoin is ontworpen als systeem zonder schulden, zonder centrale bank. Doordat het wereldwijd werkt, is het niet afhankelijk van de economie van één land, zoals de dollar bij de VS. Dit maakt Bitcoin een stabieler systeem.

Sinds de financiële crisis hebben we de langste economische groei ooit meegemaakt. Al meer dan 10 jaar groeit de economie. De groei is wel anders dan voorgaande groeiperiodes, de groei is betrekkelijk laag, namelijk 2,3 % per jaar. Historisch is een groei van 4,6% gebruikelijk.
De huidige economische groei is voornamelijk in leven gehouden door de maatregelen van overheden en centrale banken. Zoals de verlagingen van de rente om de economie te stimuleren, ook het laag houden van belastingen (voornamelijk in de USA) bevordert de economie.

De achterliggende factoren die tot crisis hebben geleid in 2008 zijn bijna niet veranderd. De wereldeconomie is gered, maar het financiële systeem is onvoldoende aangepast. Nu 10 jaar later moeten we zien of het systeem nu bestand is tegen tegenslag.

Hoe kan het dat ook Bitcoin daalt?

Mensen zijn in lichte paniek en gaan op zoek naar zekerheid. Wereldwijde onrust leidt automatisch tot economische onrust. Sinds er vliegbeperkingen zijn is het aandeel KLM gehalveerd. In drie weken tijd.

De onrust op de beurzen is ook groot. De handel op de New York Stock Exchange is in de week van 9 maart al twee keer stilgelegd en opnieuw deze week op maandag 16 maart.
De daling bij de DowJones van bijna 13% op maandag 16 maart was de grootste daling sinds zwarte maandag 19 oktober 1987, op die dag daalde de DowJones met 22,6 %.

Bij onrust gaan mensen op zoek naar zekerheid. Zekerheid is uitstappen, verkopen, euro’s op je bankrekening. Morgen kan alles minder waard zijn.

Dit geldt ook voor Bitcoin. Dat maakt het heel logisch dat Bitcoin nu daalt.

Wat is het vooruitzicht?

Elke crisis is eindig. Er komt een moment dat de rust terugkeert en mensen weer naar de toekomst gaan kijken. Tot die tijd is het lastig te zeggen wat er zal gebeuren.

Maar bedenk wel, de reden voor het bestaan van Bitcoin is niet veranderd. Dat de economie weer gered moet worden, bevestigt dat een betrouwbaar alternatief nodig is.

Wat moet ik nou met mijn bitcoins?

Houd je aan je strategie. Bitcoin is voor de lange termijn. Als je maandelijks spaart, en de koers daalt zoals nu krijg je meer Bitcoin voor je geld.

Laat je niet leiden door de waan van de dag. Zelfs als die zo ernstig is als nu. De enige uitzondering daarop is, als je het geld nu nodig hebt.

Het zijn spannende tijden. Mocht je vragen hebben, plaats ze onder deze video op Youtube.

Leuk dat je gekeken hebt en zorg goed voor jezelf!


Actueel overzicht Corona in Nederland per week

Laatst bijgewerkt op maandag 22 juni 2020 - Bron: cijfers van RIVM / grafiek van Bitmymoney

Deze grafiek wordt elke week bijgewerkt door Bitmymoney als de nieuwe cijfers van het RIVM beschikbaar komen.