'Bitcoin is een veilige haven'

'Bitcoin is een veilige haven'

Dat Bitcoin zou groeien, had Henk (66) wel verwacht toen hij het ontdekte 10 jaar geleden. "Maar dan wel dat het wat sneller zou gaan."

"Het belang van Bitcoin neemt nog steeds toe. Dit zie je met name in landen die een hoge inflatie hebben, zoals Egypte en Turkije. In vergelijking met de nationale munt kent Bitcoin daar een all time high."

El Salvador

"En El Salvador is natuurlijk ook een mooi voorbeeld. Daar maken bitcoins officieel onderdeel uit van het geldverkeer." Met geld van een miljonair is de Bitcoin daar ooit geïntroduceerd in een surfersdorpje.

“Toen de president er lucht van kreeg dat het goed functioneerde, heeft hij de introductie van bitcoins in het hele land verordonneerd. Een van de oorspronkelijke idealen van Bitcoin is daar gerealiseerd: een geldrekening voor mensen die niet bij banken worden geaccepteerd. Dat is het leeuwendeel van de bevolking in El Salvador", zegt Henk.

Bitcoin Boulevard

Vanaf het begin heeft Henk het wezen van de Bitcoin diepgaand bestudeerd. Op basis daarvan kon hij zinnige beslissingen nemen en mooie winsten behalen. "Toch ben ook ik in het begin bevangen door paniek, toen de koers kelderde van €1.300 naar €250. Toen heb ik alles verkocht en dat heeft me veel geld gekost!".

Die koersschommelingen heeft Henk er niet van weerhouden om met andere believers initiatieven te nemen om de acceptatie van bitcoins te bevorderen, zoals de Bitcoin Boulevard in een gedeelte van Den Haag, waar horeca en winkels de munt accepteerden. Crypt070 was een lokale club van geïnteresseerden waar Henk bij betrokken was. "Die leeft nog, maar voornamelijk online tegenwoordig".

Hyperinflatie van de dollar

Het is niet alleen de Bitcoin die Henk heeft uitgeplozen, hij heeft ook scherp gekeken naar de dollar als mondiale munt. "Het zou best eens kunnen dat de dollar ten onder gaat aan hyperinflatie. Deskundigen zeggen dat als de schuld van de Verenigde Staten ten opzichte van het bruto nationaal product op 130 procent komt, dat risico groot wordt. Momenteel is de verhouding één op één. Die 130 procent heeft zich eerder voorgedaan na de Tweede Wereldoorlog, maar die werd gevolgd door een periode van wederopbouw".

Spaarpotje

In zo'n situatie is Bitcoin voor Henk een veilige haven, dus hij houdt zijn 'zakcentje' bij Bitmymoney wel aan. Hij gaat hooguit af en toe op vakantie van de winst die hij vergaart. Mensen in zijn kennissenkring overtuigen van de betekenis van Bitcoin (‘zendingswerk’) doet hij nog zelden. "Hoewel ik een tijd terug wel twee jongvolwassen kinderen van een vriend een duwtje in de goede richting heb kunnen geven. Die hebben Bitcoin gekocht bij een koers van €13.000 en zijn nu blij met het spaarpotje dat ze hebben gecreëerd!"

Dit artikel is geschreven door Peter de Ruiter