Bitcoin naar 100.000 met PlanB

Bitcoin naar 100.000 met PlanB

Voorspellen blijkt erg lastig, vooral als het de toekomst betreft. Vandaar dat we vaak de vraag krijgen: “Wat gaat de koers van Bitcoin doen?”.

Een Nederlander, bekend onder de naam PlanB (@100trillionUSD) heeft het stock-to-flow toegepast op Bitcoin, dat tot een voorspelling leidt van $100.000 per bitcoin vóór december 2021. Hieronder een samenvatting.

Stock-to-flow (S2F)

Een nieuwe manier om naar de Bitcoin koers te kijken is op basis van de “stock-to-flow” verhouding. Deze methode is gebaseerd op de mate van schaarste van de onderliggende grondstof. Bijvoorbeeld bij edelmetalen blijkt, hoe schaarser het edelmetaal, hoe hoger de prijs. Zo is goud schaarser dan zilver en ligt de goudprijs veel hoger dan de prijs van zilver.

De stock-to-flow waarde (S2F) is Stock gedeeld door de Flow.

  • De stock is de “voorraad”, het totale aantal bitcoins dat in omloop is
  • De flow is de jaarlijkse productie aan nieuwe munten

Deel de voorraad door de jaarlijkse productie en je krijgt een stock-to-flow waarde.

Van Goud naar Bitcoin

Bij goud is de voorraad 185.000 ton en de jaarlijkse productie 3.000 ton. De SF is daarmee 62. Het zou 62 jaar duren om de huidige voorraad aan goud te produceren bij de huidige snelheid van winning. De marktwaarde van goud is momenteel 8.417 miljard USD.
Bij Bitcoin is de voorraad 17.9 miljoen bitcoins, met een jaarlijkse productie van 0.66 miljoen bitcoins via mining, wat een SF van 27 geeft. De marktwaarde van Bitcoin is 155 miljard USD op het moment van schrijven.

Voorspelling: up up up

PlanB vond een functie die historisch de S2F van Bitcoin kon koppelen aan de prijs. Wanneer je hier een S2F waarde invult voor Bitcoin in de toekomst, krijgt het een voorspellend karakter. De S2F van Bitcoin is erg goed te voorspellen. De beloning voor mining halveert elke vier jaar. Bitcoin wordt steeds schaarser en de stock-to-flow ratio zal elke vier jaar verdubbelen.

Het model waardeert Bitcoin na mei 2020 op $100.000 per Bitcoin. Het kan wel tot eind 2021 duren, voordat de markt Bitcoin ook op die prijs waardeert. De tijd zal leren of het model van PlanB stand houdt.