Steeds sneller arm met de euro

In juli 2021 had je voor elke euro nog 120 dollarcent nodig. Twaalf maanden later staan de koersen gelijk aan elkaar, en bereikt de euro zijn laagste dollarwaarde in twintig jaar tijd. Als je de inflatie hierbij optelt, heeft de euro meer dan 24% van zijn waarde ingeleverd. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn? Of misschien wel belangrijker, wat zijn de mogelijke gevolgen?

Verhoogde rentes

Sinds de Centrale Bank van Amerika in maart begon met het verhogen van de rentes, heeft de koers van de euro het zwaar. Door de hogere rente neemt de vraag naar dollars toe, en stijgt de koers ten opzichte van de euro. Madelon maakt in haar wekelijkse video duidelijk hoe ze naar de situatie kijkt, en wat ons mogelijk nog te wachten staat.

Dure energie

Een andere reden voor de zwakke euro is af te schuiven op de oorlog in Oekraïne. Het westen heeft ervoor gekozen Rusland sancties op te leggen, maar dit mes snijdt aan twee kanten. Europa is namelijk grotendeels afhankelijk van de gas- en olievoorraden uit Rusland. Nu deze aanvoer afneemt, betalen wij veel meer voor onze energie dan voorheen.

Daarbij is het nog maar de vraag hoeveel impact de sancties daadwerkelijk zullen hebben op de Russische economie, aangezien veel landen buiten Europa en de VS wel gewoon handelspartners van Rusland blijven. Zij hebben nu het voordeel om de energie tegen een lagere prijs te importeren, wat hun economische positie verbetert ten opzichte van die van Europa en onze euro nog meer onder druk zet.

De euro verliest in 5 maanden tijd meer dan 10% aan waarde

Kortetermijnoplossing

Dat de rentes plotseling zo snel worden verhoogd, is mogelijk een teken dat de centrale banken de situatie onderschat hebben en dit als een laatste redmiddel gebruiken.

Op korte termijn zal het geld door de rente misschien meer waarde krijgen, maar in de jaren dat geld in principe ‘’gratis’’ was doordat er geen rente over werd gerekend, hebben veel mensen meer schulden opgebouwd. Als ze dit met een verhoogd percentage moeten gaan aflossen zal de koopkracht verder dalen, en daarmee de economische groei nog meer belemmeren. Het is daarom ook niet gek dat veel economen een wereldwijde recessie verwachten, sommigen zijn van mening dat deze zelfs al is begonnen.

Hoe nu verder?

Niemand weet hoelang het onrustig blijft in Oekraïne, en of het effect van een renteverhoging wel aan de verwachtingen gaat voldoen. Is de hoge inflatie die we nu zien dan wel tijdelijk, zoals steeds wordt geroepen? Madelon denkt van niet.

Mede omdat de verwachtingen allemaal zo onzeker zijn, is het belangrijk niet alles op een paard te wedden. Je investeringen verdelen over assets die niet aan elkaar gelinkt zijn en onafhankelijke koersbewegingen laten zien, is de veiligste optie. Edelmetalen en cryptovaluta zijn hier een goed voorbeeld van.