Goud bij Bitmymoney
Wissel tussen Bitcoin & goud

Goud bij Bitmymoney

Goud is toegevoegd aan het portfolio van Bitmymoney.

Hoe werkt goud bij Bitmymoney?

Net als Bitcoin kun je vanaf een bedrag van €10 goud kopen met iDEAL. Je kunt goud ook weer verkopen naar je bankrekening. Daarnaast kun je goud versturen naar je vrienden.

Goud heeft zich door de eeuwen heen bewezen als veilige opslag van waarde. In je Bitmymoney rekening kun je makkelijk goud kopen en verkopen, en zelfs goud naar je vrienden sturen als kado.

Hoe wordt het goud bewaard?

Het Goud dat Bimymoney voert is Paxos Gold (PAXG). Paxos Gold is een token gedekt door fysiek goud, dat ligt opgeslagen in de kluizen van Brinks in Londen.

De eenheid van goud bij Bitmymoney is in munten van 1 troy ounce. Een troy ounce is de standaard gewichtsmaat voor goud en weegt 31,1 gram. Om een kilo goud te sparen, moet je net iets meer dan 32 munten kopen. Koop je 0,1 munt, dan bezit je 3 gram goud.

Wisselen tussen Bitcoin en Goud
Je kunt wisselen tussen je munten in je account. Wanneer Bitcoin hoog staat, zou je een deel van je winst kunnen veiligstellen in goud.

Waarom goud?

Goud heeft zich in de loop der jaren bewezen. Veel beleggers en overheden houden goud aan naast gewone valuta en beleggingen. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) houdt grote voorraden goud aan. Op hun website valt te lezen:

De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.

Goud wordt beschouwd als veilige haven. Het aanhouden van goud wordt gebruikt om waarde vast te houden.

Overeenkomsten tussen Goud en Bitcoin

Bitcoin wordt algemeen gezien als het digitale goud. Je kunt goud toevoegen aan je beleggingsportefeuille om je risico's te spreiden.

Zowel goud als Bitcoin zijn gelimiteerd beschikbaar en niet oneindig zoals de dollar of de euro.

Een voordeel van goud is dat het minder volatiel is dan bijvoorbeeld Bitcoin. Goud is al sinds mensenheugenis een stabiele investering. Bitcoin is nog jong en heeft zich in 10 jaar bewezen als waardevolle belegging.

Andere mensen over Goud en Bitcoin

  • “Goud heeft een relatief defensief doel: het vasthouden van waarde. Bitcoin en andere valuta zijn vooral bedoeld voor andere toepassingen zoals het gemak van ruilen, kopen en liquiditeit.” — Pavel Matveev, CEO van Wirex
  • “Wij denken dat de bitcoin een reguliere activaklasse zal worden. Hoewel goud een duidelijke en veilige waarde heeft, kan Bitcoin zich spectaculair ontwikkelen als deze cryptomunt doorgaat op de ingeslagen weg.” — Daniel Ives, uitvoerend directeur en senior vermogensanalist bij Wedbush Securities
  • “Goud is de wereldwijde standaard als je de ontwikkeling van de koopkracht over duizenden jaren wil berekenen. De liquiditeit van goud blijft door de eeuwen heen consistent. Hoewel bitcoin defensieve eigenschappen deelt met goud heeft deze cryptomunt een extra ambitieuze eigenschap. Bitcoin heeft de mogelijkheid om exponentieel te groeien, vergelijkbaar met een moonshot (een project dat op lange termijn zeer veel winst kan opleveren, red.). Niemand denkt dat goud een moonshot is. Geen enkele toename van de vraag kan dat veranderen.” — JP Thierot, CEO van Uphold, een digitaal geldplatform
  • “Ik zou waarschijnlijk Bitcoin kiezen, maar waarom niet allebei? Goud en Bitcoin hebben veel overeenkomsten als onderdeel van een beleggingsportefeuille. Ik zou goud toevoegen voor de diversificatie, net als bitcoin. Het afdekken van risico doe je met diversificatie. Met Bitcoin kan je dat realiseren. — Mike Venuto, medemanager van de Amplify Transformational Data Sharing ETF, een ETF met een waarde van 1 miljard dollar.

Goud is waardevast

Historisch is goud voor waardebehoud superieur aan nationale valuta. Zelfs de huidige wereldmunt - de Amerikaanse dollar - laat een enorme waardedaling zien, wanneer je de waarde van een dollar uitdrukt in gewicht in goud.

De dollar was in het verleden gedekt door goud. Voor elke uitgegeven dollar lag een hoeveelheid goud in de kluizen van de Federal Reserve. Dit zijn de horizontale lijnen in onderstaande grafiek:

Nadat Nixon in augustus 1971 op nationale televisie aankondigde deze koppeling los te laten, nam het aantal dollars dat in omloop kwam snel toe.

Het gevolg was dat goud snel duurder werd. Kon je in de jaren '60 voor $100 nog 90 gram goud kopen, tien jaar later, kreeg je voor hetzelfde bedrag nog geen 10 gram goud.