Bitcoin bestaat 15 jaar!

Bitcoin bestaat 15 jaar!

Bitcoin, de eerste en grootste gedecentraliseerde cryptomunt, viert op 3 januari zijn 15-jarig bestaan. Dat was de dag in 2009 dat de allereerste Bitcoin-transactie plaatsvond.

Ontstaan van een Revolutie

Het begon allemaal op 31 oktober 2008, toen een anonieme persoon met de pseudoniem Satoshi Nakamoto zijn visionaire whitepaper met de wereld deelde: "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System". In slechts acht pagina's schetste Nakamoto de basis van wat een monetaire revolutie zou worden: geld dat wereldwijd werkt zonder een vertrouwde derde.

Genesis

Op 3 januari startte Nakamoto zijn open source software en deed de eerste betaling. Sindsdien is de Bitcoin blockchain een feit: in 15 jaar is het Bitcoinnetwerk geen minuut uit de lucht geweest.

De eerste keten in die blockchain wordt het Genesis-blok genoemd. Dit blok bevat een versleuteld bericht:

"The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks".
Voorpagina van de Britse krant The Times op zaterdag 3 januari 2009

Deze verwijzing diende als time stamp; een bewijs dat de blockchain op 3 januari was gestart. Eerder kon niet, want toen was deze krantenkop nog niet bekend.

Too big to fail

De verwijzing kan ook gezien worden als een knipoog naar de staat van het financiële systeem. Rond 2009 werden banken gered met geld van centrale banken en uit de staatskas. De waarde van de dollar en euro waren afhankelijk geworden van het overleven van de grootbanken. 

Deze periode wakkerde de behoefte aan om vrij te komen van geld dat gekoppeld is aan regionale politiek en traditionele financiële instellingen.

Een zilveren jubileum

Toevallig viert de euro deze maand zijn 25e verjaardag. Sinds de introductie in 1999 heeft de euro bijgedragen aan de financiële eenwording en stabiliteit in Europa. Dit zilveren jubileum is een gelegenheid om de impact van de euro op de Europese economie in het dagelijks leven van miljoenen Europeanen te overdenken.

De feestelijke berichtgeving over het zilveren jubileum van de euro kan niet verbergen dat de Europese wereldmunt flink aan koopkracht heeft verloren sinds de start. 

Dit wordt goed zichtbaar wanneer je de waarde uitdrukt in goud. Kreeg je in 2002 voor 1.000 euro nog ongeveer 94 gram goud (3 oz), op het moment van schrijven koop je er nog maar 16,5 gram (0,53 oz) voor.

De waarde van de euro daalde 82% sinds 2002, uitgedrukt in goud.

Digitaal goud

Bitcoin is tijdens haar bestaan juist gestegen ten opzichte van goud. Stond in januari 2019 - ruim voor Corona - de Bitcoinkoers nog op 3.300 euro per bitcoin, nu schommelt deze rond de 41.000 euro. 

Laten we dit vertalen naar een waardering in goud. In januari 2019 kreeg je 0.303 bitcoin voor 1.000 euro. In goud uitgedrukt ruim 27 gram (0,88 oz). Vandaag heeft 0.303 bitcoin een waarde van €12.400 en koop je er 204 gram goud (6.5 oz) voor.

De waarde van Bitcoin steeg 550% sinds januari 2019, uitgedrukt in goud.

Geld van de toekomst

De waardevastheid is een van de factoren die maken dat Bitcoin het geld van de toekomst is. Waar centrale banken geld bijprinten om te sturen op een inflatie van 2%, kent Bitcoin daar een tegenovergesteld doel: een voorspelbare uitgifte van de geldvoorraad tot maximaal 21 miljoen munten. En dit ligt transparant vast in de broncode.

Met een ongeëvenaarde staat van dienst, staat Bitcoin aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Bitcoin zal zijn weg vinden in toepassingen die je nu al gebruikt. En er zullen nieuwe toepassingen op het Bitcoin protocol gebouwd worden, die we ons nu niet voor kunnen stellen. 

We kijken ernaar uit dat je de komende 15 jaar Bitcoin samen met ons blijft ontdekken.