Uitleenplatform Celcius in problemen

Het risico van hoge rendementen

Zondagavond liet Celsius op twitter weten de rekeningen van 1.7 miljoen klanten te moeten bevriezen. Het uitleenplatform ondervond liquiditeitsproblemen, en dit nieuws zorgde voor veel onrust op de markt.

Uitleenplatform

Celsius is een platform dat gebruikers de mogelijkheid biedt cryptovaluta uit te lenen. Het bedrijf biedt rentes op de tegoeden die je bij hen aanhoudt. Aan de achterkant lenen ze het geld uit of investeren ze in projecten met een hoog risico. Als deze projecten falen of de leningen niet op tijd terug betaald worden, komt het bedrijf in liquiditeitsproblemen en heeft dan niet meer voldoende tegoeden om iedereen uit te betalen.

Tweede voorval op rij

De paniek die ontstond heeft ook zijn weerslag op de koersen. Celsius heeft meer dan 12 miljard dollar aan kapitaal. Indien een bedrijf van dit formaat in de problemen komt, heeft dit gevolgen voor de markt.

Een soortgelijk probleem deed zich vorige maand nog voor. Toen de stablecoin Terra onder de dollarkoers terecht kwam, verdween meer dan 50 miljard aan marktwaarde als sneeuw voor de zon. Celsius werd hier door geraakt. Het had destijds zo'n 500 miljoen dollar aan Terra in bezit, wat voor een groot deel verloren is gegaan.

Too good to be true

Beide voorvallen vonden plaats bij bedrijven die hoge rentes aanbieden over je tegoed. Dit brengt risico's met zich mee. Het is van belang dat je je hiervan bewust bent: Gratis geld bestaat niet. Wanneer iemand jou rente biedt, betekent dit dat anderen jouw geld gaan investeren om winst te behalen.

Full reserve

De reden dat je bij Bitmymoney geen rente ontvangt, is te danken aan onze full reserve policy: voor elke bitcoin die je bij ons aankoopt, is dezelfde hoeveelheid te allen tijde in bewaring. Jouw tegoed wordt veilig opgeslagen en kan niet worden uitgeleend aan derde partijen. Dit geeft jou de zekerheid dat je over je bitcoins kunt beschikken, zoals Satoshi Bitcoin bedoeld heeft.

Bitcoin is het geld van de toekomst. Wees er zuinig op.