Iedereen is uit op je geld

Iedereen is uit op je geld

Online investeren is mede dankzij Bitcoin toegankelijker dan ooit, alleen kent dit gemak een keerzijde: het maakt je kwetsbaar voor oplichters.

Bij Bitmymoney hechten we groot belang aan jouw veiligheid. Het is belangrijk dat je investeert via een betrouwbare aanbieder.

Om erachter te komen hoe oplichters te werk gaan, investeren we geld in een dubieuze beleggingswebsite en delen we onze bevindingen. For science zullen we maar zeggen. Zijn we ons geld kwijt?

De aanleiding

Regelmatig worden we benaderd met vragen over beleggingssites. Vorige week vroeg een klant van Bitmymoney onze mening over YuanPay, een website die hoge rendementen belooft.

We waarderen zulke vragen; het is verstandig dat je onderzoek doet voordat je ergens geld investeert.

Het onderzoek

Alles staat of valt met vertrouwen. Om de betrouwbaarheid van deze aanbieder te beoordelen, gaan we op zoek naar conformatie; zijn er positieve referenties te vinden? Wordt de belegging legaal aangeboden? Bij wie investeer je eigenlijk?

De homepage van yuanpay.nl

Op het eerste gezicht ziet de homepagina eruit als een normale beleggingswebsite. Het heeft een .nl-domein met SSL certificaat, de video met uitleg komt professioneel over en wekt weinig argwaan.

Te mooi om waar te zijn?

Wat in het oog springt, zijn de beloftes die worden gedaan over het te behalen rendement. Dit is een duidelijk kenmerk van oplichting: beloftes doen die te mooi zijn om waar te zijn.

Elke dollar die je investeert, krijg je meer dan vierduizend keer terug? Te mooi om waar te kunnen zijn.
De melding dat de koers in 15 minuten verdubbelt naar €0,02, is bedoeld om je snel te laten handelen.

Red flags

Wanneer je verder kijkt, zie je dat er meer essentiële kenmerken van een betrouwbare website ontbreken.

Anonimiteit:
Er zijn geen gezichten of namen te vinden van mensen achter de organisatie. Wanneer deze wel te zien zijn, worden er vaak onrealistische namen gebruikt, zoals Michael Jordan of John Smith.

Geen Registratie:
Yuanpay is niet geregistreerd bij DNB als aanbieder van cryptovaluta of bij AFM als aanbieder van beleggingen. Dit betekent dat ze de investering illegaal aanbieden in Nederland. De locatie van het bedrijf wordt ook niet vermeld.

Slechte recensies:
De reviews waarschuwen unaniem voor een scam, waarbij mensen na het invullen van hun gegevens worden lastiggevallen door talloze telefoontjes, vaak vanuit het buitenland. Veel reviewers melden dat ze zijn gebeld door agressieve verkopers die hen proberen te overtuigen om te investeren. Sommigen hebben zelfs hun telefoonnummer moeten veranderen om van de constante oproepen af te komen.

"Wanneer je tussen een waslijst aan negatieve recensies enkele zeer positieve tegenkomt, is dit vaak door het bedrijf zelf gedaan; een red flag op zich."

Simpel certificaat:
De website heeft een eenvoudig SSL-certificaat. Dit betekent dat de aanbieder van de informatie niet gecontroleerd wordt door de verstrekker van het certificaat.

Het bedrijf Yuanpay is niet geverifieerd 

Vergelijk dit met het uitgebreide certificaat van Bitmymoney, waarin de bedrijfsnaam wel is geverifieerd:

Bitmymoney heeft een SSL certificaat met Extended Verification

Onbetrouwbaar

Alles bij elkaar opgeteld is het duidelijk: het aanbod is onbetrouwbaar.

Het is niet geloofwaardig dat je in enkele maanden 4000x je investering terugverdient. De aanbieder is anoniem en niet geregistreerd in Nederland.

We gaan verder…

We zijn er vrij zeker van dat het oplichting betreft. Om dit te bevestigen, gaan we nog één stap verder: we laten ons besodemieteren.

Na het verstrekken van wat persoonlijke informatie via het formulier, werden we vrijwel onmiddellijk gebeld door een vertegenwoordiger uit het Verenigd Koninkrijk. Hij bracht zijn verhaal overtuigend en met het rendement dat hij toezegde zou je hem graag willen geloven.

“Bellen is gebruikelijk bij oplichting: Om jou over de streep te trekken, heeft direct contact de grootste kans van slagen.”

De Investering

Ervan bewust dat we het geld kwijt zouden zijn, gingen we over tot een initiële investering van 250 euro, het minimale bedrag dat nodig was om te beginnen. Na de betaling werd er een account voor ons aangemaakt.

Het geld werd na enige tijd zichtbaar in het account, alleen vielen er een aantal dingen op. We zijn aangemeld bij centralplusfinance, de link met Yuanpay valt weg.

Alhoewel de optie om geld op te nemen in eerste instantie aanwezig lijkt te zijn, komen we er al snel achter dat deze in de praktijk onbruikbaar is.

Het terugstorten van je geld is niet mogelijk

Een klassieke oplichtingstruc. Op Trustpilot gaven andere slachtoffers aan tot wel duizenden euro's geïnvesteerd te hebben en hier niets meer van te hebben teruggezien.

Een koekje van eigen deeg

We besloten de oplichters een lesje te leren. Door aan de telefoon de illusie te wekken dat we volledig overtuigd waren en aanzienlijk meer wilden investeren, draaiden we de rollen om: we wonnen zijn vertrouwen.

We vroegen de oplichter om te bewijzen dat we ons geld weer konden opnemen, dan zouden we overgaan tot de grote investering. En ja hoor, hij hapte toe.

De terugboeking via Bitcoin is handmatig door de oplichter uitgevoerd‌ ‌

In een poging om ons vertrouwen voor zich te winnen, stortte hij de initiële investering terug naar het Bitcoinadres dat we hem via whatsapp stuurde, inclusief het ‘behaalde rendement' van 40%. Dit was het moment waarop we wisten dat we ze te slim af waren.

“The scammer got scammed.”

Wanneer je het spel meespeelt, kunnen zelfs oplichters ten prooi vallen aan hun eigen strategie.

Conclusie

Het feit dat we dit keer ons geld terugkregen, was een uitzonderlijke situatie. Alleen door de contactpersoon voor te houden dat we een groot bedrag zouden investeren, is dit gelukt. Elke euro die we hierna hadden overgemaakt, zou verloren zijn gegaan.

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Doe altijd zelf onderzoek en controleer of wat je wordt voorgehouden een betrouwbaar aanbod is.

Wees altijd voorzichtig bij het investeren, vooral online. Neem bij twijfel contact op met support@bitmymoney.com en check scamadviser.com. Maak het oplichters niet te makkelijk.