Is de bodem bereikt?

Is de bodem bereikt?

Vorig jaar november bereikte bitcoin haar hoogste waardering ooit. Een half jaar later is de koers met meer dan 50% gedaald tot een waarde van 29.000 euro. Nu vraag je je af, is dit hét moment te beginnen met sparen, of gaan we verder omlaag?

Om deze vraag te verkennen kiezen we in dit artikel voor het 200 wma-model. Dit doen we om een inzicht te geven over wat je kunt verwachten aankomende periode.

Moving average

De 200 wma is de gemiddelde prijs van bitcoin, over een periode van 200 weken. Dit wordt weergegeven in vorm van een trendlijn die met de koers meebeweegt. In het Engels noemen we dit de 200 week moving average.

Als we naar het historische koersverloop van bitcoin kijken, zien we dat de 200 wma een goede indicatie is geweest om in te schatten wanneer bitcoin een bodem heeft bereikt.

source: lookintobitcoin.com

Gemiddelde over 200 weken

Maar waarom gebruikt het model het gemiddelde van 200 weken? Dit komt omdat de prijs van bitcoin veel fluctueert. Bij een periode van bijvoorbeeld 50 weken zou de prijs tijdens een langdurige, dalende trend er al snel onder vallen. Door het gemiddelde van een langere periode te nemen, hebben hevige prijsverschillen op korte termijn minder invloed. Hierdoor wordt de trend beter zichtbaar.

Wat zien we dan?

In de afbeelding hierboven zien we de 200 wma (grijs) en het gehele prijsverloop (gekleurd) van bitcoin samen in een grafiek. Opmerkelijk is dat tijdens de prijsdalingen van zowel 2014 als 2018 de koers hier telkens support vond. Dit betekent dat aankopen die zijn gedaan op het moment dat de koers de 200 wma raakte, tot op heden nog nooit in het rood hebben gestaan.

Steun in onzekere tijden

Wat de wma 200 zo bijzonder maakt, is dat de koers zelfs tijdens de Covid-crash in maart 2020 niet onder dit gemiddelde kwam. Omdat niemand zich kon voorbereiden op de plotselinge uitbraak van het virus, veroorzaakte dit paniek op de financiële markten die hierdoor met meer dan 35% onderuit gingen. Dat de prijs van bitcoin ook in deze extreme marktomstandigheden niet onder de 200 wma kwam, is een teken van kracht.

Beginnen met Sparen rond de 200 wma een goed idee?

Bitcoin kopen rond de 200-wma is historisch gezien erg gunstig geweest. Het geeft vertrouwen dat bitcoin nog nooit door het 200-week gemiddelde is gedaald. We zitten er op dit moment vlak boven, dat zou dus betekenen dat de bodem in zicht is.

Op het moment van schrijven ligt de 200 wma op 20.577 euro, de huidige bitcoin prijs staat op 29.000 euro. Mochten we deze lijn opnieuw op gaan zoeken, dan zou dat een daling van maximaal 31% betekenen.

History doesn't repeat itself, but it often rhymes

Iets wat in het verleden gebeurd is kun je gebruiken om een afweging te maken, maar is in geen geval een garantie voor de toekomst. Onvoorziene externe gebeurtenissen kunnen een grote invloed hebben op de koers. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne en de onlangs verhoogde rentes. Deze gebeurtenissen spelen een grote rol in de bereidheid te investeren, en kunnen de prijs van bitcoin zowel positief als negatief beïnvloeden.

Het laagste punt van de koers inschatten is en blijft erg lastig. Niemand kan het met zekerheid voorspellen. Daarom helpt aankopen via dollar cost averaging (DCA). Met deze strategie spaar je periodiek een bedrag in bitcoin en bouw je een stabiel portfolio op. Door je inleg te spreiden over een langere periode loop je de bodem niet mis.