Zo rijk had Nederland kunnen zijn
In mei 2022 heeft de Nederlandse overheid opnieuw honderden miljoenen in aandelen KLM gestoken, alleen dit heeft de staat alles behalve winst opgeleverd. Wat als Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag tot het lumineuze idee waren gekomen om Bitcoin op de balans te nemen, in plaats van aandelen in een Franse luchtvaartmaatschappij?
In 2019 verraste toenmalig minister van Financiën Hoekstra de wereld met een aankoop van 744 miljoen euro aan aandelen KLM. Eerder dit jaar volgde minister Kaag met een aandelenaankoop van 220 miljoen euro.
Als we de Return on Investment van deze KLM-positie berekenen, zien we dat er elk jaar verlies wordt gemaakt. Zelfs in de jaren dat de aandelenmarkten records behaalden, verloor KLM tientallen procenten aan waarde. De luchtvaart leed zwaar onder covid-maatregelen.
De gemiddelde aankoopprijs van de 260 miljoen aandelen bedroeg 3,96 euro, 2,86 hoger dan de prijs van nu. Totaal is de staat hier met meer dan 687 miljoen op achteruit gegaan, wat neerkomt op z'n 76% van het geïnvesteerde bedrag.
Nederland als Bitcoin Whale
Wanneer we dezelfde koopmomenten invullen alsof ze voor bitcoin zijn bedoeld, is het resultaat een wereld van verschil. Nederland had totaal 222.000 bitcoins op de balans kunnen zetten, en bezat daarmee een van de grootste portfolio's ter wereld. Alleen de wallets van Satoshi & Binance bevatten meer bitcoins.
Als we naar de ROI kijken, zien we dat het portfolio van Sigrid en Wopke in 3 jaar tijd meer dan verviervoudigd zou zijn. Ondanks de koersdaling van afgelopen maanden was dit nog steeds een leuke winst van rond de 4 miljard geweest.
Heel KLM
Hadden ze op een koers van 55.000 euro al hun bitcoins verkocht? Dan had de staat genoeg geld om heel KLM over te nemen en was het niet langer een Frans bedrijf.
Vergeleken met het belang van 14% in KLM, wat Nederland nu in handen heeft, zou Bitcoin zeker het overwegen waard geweest zijn.