Alles om ons heen wordt duurder, en dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Sinds de coronacrisis in 2020 maken de geldpersen van centrale banken overuren. Wat zijn hiervan de gevolgen? En hoe zit het met het Bitcoinspaarplan? Madelon legt de verbanden.

Madelons spaarplan bij Bitmymoney

Kijk mee in haar spaarrekening bij Bitmymoney. Sinds augustus 2020 koopt Madelon elke maand een vast bedrag van 100 euro aan bitcoin, zonder naar de koers te kijken. Deze strategie heet dollar cost averaging.

Over twee weken is het weer tijd om te kopen. Madelon deelt haar visie over of dit een gunstig moment is om bitcoin te gaan sparen.

Rentes opnieuw verhoogd

In de video legt Madelon uit dat door de hoge geldcreatie de prijsstijgingen in Europa voorlopig lijken aan te houden. Doordat centrale banken vele miljarden in omloop brengen, wordt geld minder waard. Lonen stijgen niet hard genoeg mee, waardoor onze koopkracht afneemt.

grafiek van dollars in omloop
De hoeveelheid dollars in omloop is in 2 jaar tijd meer dan vervijfvoudigd.

Om de hoge geldontwaarding tegen te gaan, heeft de FED, de Centrale Bank van de Verenigde Staten besloten om de rentes opnieuw te verhogen. Dit is de grootste toename van rente in 30 jaar tijd.

Dit heeft niet meteen het beoogde effect, want met 8.8% in juni is de inflatie nog steeds hoog. Hoe moet dit verder? Analisten verwachten dat de economie de komende jaren zal afnemen, en het nog maar de vraag is of de plotselinge renteverhogingen hier een positief effect op gaan hebben, aldus Madelon.

Ook de Europese Centrale Bank is van plan de rente in juli te gaan verhogen, wat sinds 2011 niet is voorgekomen.