MicroStrategy onder water

MicroStrategy onder water

Hoge bomen vangen veel wind, en dit geldt ook voor Michael Saylor. Hij speelde zijn bedrijf in de kijker door in 2020 met miljarden dollars een gedurfde aankoopstrategie van Bitcoin te starten. Hoe staat het er nu voor?

MicroStrategy ontwikkelt Business Intelligence-software, wat het voor bedrijven mogelijk maakt om interne en externe gegevens te analyseren. Enkele grote klanten zijn Facebook, Starbucks en Seacon Logistics. Het bedrijf is beursgenoteerd aan de NASDAQ.

Strategie van Michael Saylor

In 2020 begon Michael Saylor als CEO met het opnemen van Bitcoin op de balans. MicroStrategy heeft tot nu toe 129.699 bitcoins aangekocht en is wereldwijd het bedrijf dat de meeste bitcoins bezit.

De strategie van het bedrijf is om geleidelijk Bitcoin aan te kopen gedurende een langere tijd. Sinds de eerste aankoop heeft het bedrijf geen satoshi verkocht. De huidige waarde van haar portfolio bedraagt 2,4 miljard euro.

Het bedrijf gelooft zo in haar eigen strategie dat zij met een nieuwe overeenkomst 500 miljoen dollar opgehaald hebben om nog meer bitcoin te kunnen kopen.

Om zich volledig te kunnen focussen op Bitcoin maakte Michael Saylor vorige maand de overstap naar de raad van bestuur.

Geruchten: wat is waar?

Laten we eens kijken naar de geruchten die zich de ronde doen. Dat het bedrijf in de problemen zou komen wanneer de koers van Bitcoin verder daalt. Hoe zit dit?

De eerste aankopen werden gefinancierd uit een dollar reserve van 1,5 miljard in het bedrijf. Daarna heeft MicroStrategy nieuwe aandelen uitgegeven om geld op te halen voor meer Bitcoin op de balans.

In april 2022 heeft het bedrijf een lening van 205 miljoen dollar afgesloten om de balans nog verder aan te vullen. Op dit laatste zijn de pijlen van critici gericht. Er wordt beweerd dat wanneer de koers van Bitcoin nog verder daalt, het bedrijf hun bitcoins tegen grote verliezen zal moeten verkopen om de lening af te lossen.

Bitcoin als onderpand

Het bedrijf heeft met 30.000 BTC als onderpand een lening van 205 miljoen dollar afgesloten. In de recente kwartaalrapportage legt financieel directeur Andrew Kang uit wat de afspraken zijn bij de lening en wat er gebeurt als de koers van Bitcoin zal blijven dalen.

De lening kan in gevaar komen wanneer de prijs per bitcoin onder de 3.562 dollar komt. Dat de prijs tot zover zal zakken lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Mocht het ooit zover komen, dan heeft MicroStrategy 85.000 bitcoins om het onderpand aan te vullen.

Not impressed

Alle negatieve aandacht die Michael Saylor voor de kiezen krijgt, weerhoudt hem er niet van om zijn plan voort te zetten. Begin deze maand maakte het bedrijf bekend opnieuw aandelen te gaan uitgeven en dit geld te gaan gebruiken om nog meer Bitcoin toe te voegen aan de balans. Cowen & Company en BTIG, twee investeringsfondsen gaan in zee. Hiermee heeft het techbedrijf een nieuwe deal rond die z’n 492 miljoen euro moet gaan opleveren.

MicroStrategy schrijft dat ze geen bepaalde hoeveelheid bitcoin voor ogen hebben. Ze laten zich leiden door de markt “bij het bepalen of er schuld- of aandelen financieringen moeten worden aangegaan om extra Bitcoin te kopen.”

Stap terug, stap vooruit

Michael Saylor zelf is eind juni overgestapt als CEO van MicroStrategy, om zich als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur volledig te kunnen focussen op Bitcoin. Al snel kondigde hij een nieuwe zakelijke lighting-portemonnee aan. Dit is een goed initiatief om de acceptatie van Bitcoin door bedrijven te gaan versnellen.