'Mijn jarenlange aandacht is beloond'

'Mijn jarenlange aandacht is beloond'

Veel mensen kennen bitcoin als mogelijkheid om in te investeren. Maar wie doet het echt? Deze serie brengt actieve beleggers in cryptomunten in beeld. Hoe zijn ze begonnen, wat is hun strategie en hoe kijken ze naar de toekomst?

Henk (61) herinnert zich dat hij al eind 2009 in een gespecialiseerd computerblad heeft gelezen over bitcoin. "Hij was in die tijd één cent waard. Ik heb toen, helaas, nog niet gekocht.”

“Dat deed ik pas toen de munt in 2011 de cover van Der Spiegel haalde. De koers was toen al opgelopen tot $13. Maar in de zomer van dat jaar crashte de munt vanaf $31 na de beroving van een wisselkantoor."

Hoge pieken, diepe dalen

Dit soort gebeurtenissen heeft er toe geleid dat Henk zich afwisselend heeft afgevraagd of het systeem van bitcoin wel solide was of dat hij weer tijdje gerustgesteld was. Want ook in de beginperiode van bitcoin waren de pieken hoog en de dalen diep.

Bijvoorbeeld nadat MtGox in 2014 failliet ging. In die tijd liep 70% van alle bitcointransacties via dat Japanse wisselkantoor. Toch bleek Henk dat jaar zoveel vertrouwen in de munt te hebben dat hij met anderen de bitcoin Boulevard in zijn woonplaats Den Haag begon, feitelijk een verzameling horecaondernemingen en winkels die Bitcoin accepteren.

In die tijd kwamen Henk en gelijkgestemden op zondagochtend bijeen in café-restaurant Dudok, om daar de laatste ontwikkelingen te bespreken en de bitcoinboodschap uit te dragen. Dat gebeurde, en gebeurt, ook in andere steden in Nederland en elders in de wereld.

Henk: "We noemen die bijeenkomsten nu Crypt070. Helaas is het laatste halfjaar het enthousiasme wat afgenomen omdat de koersen zo zijn gedaald. Maar ik moet zeggen dat het accent eind 2017 ook wel wat veel op de handel was komen te liggen."

Status als wereld-reservemunt

Henk is dus niet alleen in bitcoin geïnteresseerd vanwege mogelijke winst, al heeft hij die zeker gemaakt: "Ik heb goed verdiend". Hij gelooft in de toekomstmogelijkheden van bitcoin en besteedt er dagelijks een of twee uur aan.

"Ik ben al langer geïnteresseerd in geldtheorie en de weerslag van betaalmiddelen op de economie. Ik denk dat bitcoin een belangrijke rol kan spelen als oppotmiddel. Ik kan me vinden in de naam Goud 2.0. Dat komt ook omdat het aantal is gemaximeerd tot 21 miljoen. Zonder die grens was er niet zo'n hype.”

“Het gaat misschien wat ver, maar ik denk dat er minder oorlog zou zijn als bitcoin de status van wereld-reservemunt zou hebben veroverd. Oorlogen worden immers vaak gefinancierd door het bijdrukken van geld. Bitcoin zou overheden in toom houden."

Vertrouwen beperkt tot Bitcoin

“Het vertrouwen dat Henk in cryptovaluta heeft, beperkt zich tot bitcoin. "Ik vind een munt als Dash interessant omdat het gelieerd is aan de reële wereld en Monero omdat hij écht anoniem is. Maar uiteindelijk kun je alle verschillende mogelijkheden van die zogeheten altcoins ook inbouwen in het systeem van bitcoin.

“Ik denk daarom dat de altcoins marginaal worden", besluit Henk. Een handelaar wil Henk zich niet noemen. Hij houdt zijn tegoeden bij Bitmymoney lang aan. En al is hij gewend om met codes en wallets te werken, toch vindt hij de techniek daar prettig simpel. "Het is hassle free en op 1 januari laten ze je precies weten wat je voor box 3 moet opgeven aan de belastingdienst."

Geen paniekverkopen

"Mensen zeggen dat ik geluk heb gehad met het vergaren van mijn bitcoinvermogen omdat ik er vroeg bij was. Maar dat is maar een klein deel van het verhaal. Ik heb de materie jarenlang nauwkeurig bestudeerd, ik heb mijn bitcoins netjes bewaard en ik heb mij niet laten verleiden tot paniekverkopen.”

“Daar ben ik voor beloond. Als ondernemer in de IT heb ik mijn personeel ooit een halve bitcoin cadeau gedaan. De koers was toen €4. Velen zijn nonchalant omgesprongen met het papiertje met de toegangscodes. Toen de koers flink steeg, vroegen ze mij of ik hun codes nog had. Sorry, zei ik."

Dit artikel schreef Peter de Ruiter voor Bitmymoney in 2018. Het werd gepubliceerd op IEX.