de Merge
Ethereum: Proof of Stake wordt een feit

Ethereum: Proof of Stake wordt een feit

De blockchain van Ethereum gaat in september volledig over op Proof of Stake. Naar deze grote mijlpaal is 6 jaar lang toegewerkt. Wat houdt deze verandering in en wat betekent dit voor jou?

De langverwachte Ethereum Merge komt steeds dichterbij. Na deze upgrade is het netwerk zuiniger dan ooit, en zet een grote stap richting hoge schaalbaarheid.

De Merge

De Merge is een upgrade waarbij de blockchain van Ethereum volledig overgaat van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). Dit moet ervoor zorgen dat transacties sneller en goedkoper worden dan voorheen.

Proof of Work vereist grote hoeveelheden rekenkracht en fysieke miners (servers). Het beveiligen van het netwerk door middel van Proof of Stake maakt mining overbodig. Deze manier van transacties valideren vraagt aanzienlijk minder energie.

Op dit moment draait de Ethereum blockchain nog zowel op PoS als op PoW. De overgang wordt The Merge genoemd, omdat de twee blockchains worden samengesmolten tot één nieuwe. Deze zal alleen nog door Proof of Stake worden ondersteunt, Proof of Work komt hierbij te vervallen.

Duurzamer dan voorheen

Een van de belangrijkste argumenten voor Proof of Stake, is dat het energieverbruik met meer  dan 99% wordt teruggedrongen. Omdat minen veel energie kost en het klimaat daarmee dusdanig belast, is het altijd al een punt van kritiek geweest. Dit bezwaar lijkt hiermee te worden verholpen.

Schaalbaarheid: Een stap dichterbij

Daarnaast is de overgang op Proof of Stake misschien wel de grootste horde die genomen moet worden, voordat de schaalbaarheid van het netwerk kan worden vergroot.

Ethereum kan op dit moment nog maar zo'n 10 tot 20 transacties per seconde aan. Het is de bedoeling dat het netwerk van Ethereum uiteindelijk tot wel 100.000 transacties per seconde kan verwerken.

Wat betekent dit voor jou?

Ethereum blijft Ethereum. De Merge is een upgrade van het protocol. Voor jouw ethers bij Bitmymoney verandert er niks.

De Merge maakt staking in Ethereum toegankelijk voor iedereen die ethers bezit. Je deelt dan mee in de opbrengsten van transactiekosten over het Ethereum-netwerk. Rond het moment van de Merge - verwacht in september - hoor je hoe je hier bij Bitmymoney gebruik van kunt maken.

Wat als er een splitsing komt?

Sommige miners zijn het niet eens met de overgang. Na de Merge wordt minen overbodig, en verdwijnt hun verdienmodel.

Mochten enkele miners besluiten om Proof of Work aan te blijven houden, dan zal er een splitsing van de Ethereum blockchain plaatsvinden, waarbij er een nieuwe munt ontstaat. Dit heet een fork.

Ethereum gaat verder met Proof of Stake. De afsplitsing van de miners wordt een eigen munt met een nieuwe naam. Deze blockchain zal op Proof of Work blijven werken, zodat zij het minen kunnen blijven voortzetten.

Het is nog niet duidelijk of er een Ethereum fork zal plaatsvinden.

Beleid voor forks

Bitmymoney houdt bij een splitsing van blockchains altijd de munt aan van de core developers. We kiezen ervoor de eventuele afsplitsing niet aan te bieden, maar keren elke gebruiker de desbetreffende waarde uit in de dominante munt.

Dit gebeurde eerder bij Bitcoin in 2017, toen Bitcoin Cash afsplitste van Bitcoin. Destijds ontving iedereen 7% extra aan Bitcoin over zijn/haar tegoed.

Je vindt ons beleid ten aanzien van forks op onze website.