Waarom stijgt Bitcoin?

Waarom stijgt Bitcoin?

Bitcoin koerst nu meer dan 10% hoger dan voor het weekeinde. En dan willen we allemaal graag weten waarom? Waarom stijgt Bitcoin en gaat de koers nog verder omhoog?

In het artikel van Cointelegraph ‘Why is Bitcoin up?’ wordt getracht uitleg te geven. Als belangrijkste oorzaak wordt de komst van de ETF genoemd. 

Voordat we verder gaan drie relevante vragen.

1. Wat is een ETF?

Een Exchange Traded Fund biedt beleggers de mogelijkheid om in Bitcoin te investeren via traditionele beursplatformen, zonder zelf de onderliggende cryptocurrency te hoeven bezitten.

De term "spot" in de context van een ETF verwijst naar de actuele marktprijs van in dit geval Bitcoin. De waarde van de ETF is rechtstreeks gekoppeld aan de marktprijs. De aanbieder van een spot ETF koopt de onderliggende Bitcoin rechtstreeks en houdt deze vast. 

2. Is dit nieuw?

De eerste keer dat de spot Bitcoin ETF werd aangevraagd was 10 jaar geleden. Sindsdien zijn meerdere pogingen gedaan. Elke keer als de koers stijgt, wordt de ETF als reden genoemd voor een koersstijging. Het lijkt nu in ieder geval versterkend te werken in de positieve trend dit jaar.

Al in 2017 wees de SEC de Bitcoin ETF van gebroeders Winklevoss af

3. Waarom hebben we een spot ETF nodig?

Eigenlijk is een spot ETF voor Bitcoin niet nodig.

Iedereen kan namelijk op meerdere betrouwbare beurzen bitcoins kopen als investering. Bitcoin is voor iedereen toegankelijk. Bij Bitmymoney bewaren wij de Bitcoin voor jou. Als je wilt kun je ervoor kiezen om je bitcoins zelf te bewaren. Dit is hoe Satoshi Nakamoto Bitcoin bedoeld heeft: Be your own bank. Je hebt zelf de volledige controle.

Why is Bitcoin up?

De huidige koers van 39.500 euro markeert een mijlpaal in de markt: de grens van 40.000 dollar is doorbroken. Deze stijging wordt toegeschreven aan de optimistische houding van handelaren met positieve verwachtingen bij de goedkeuring van spot Bitcoin ETF's in de VS.

Ondanks herhaalde aanvragen van bedrijven zoals BlackRock, Fidelity en ARK Invest, heeft de Amerikaanse SEC nog geen enkele spot Bitcoin ETF toegelaten op de markt. De verwachting is dat dit voor het eerst zal gebeuren in januari 2024.

Een nieuwe doelgroep

Wanneer Bitcoin spot ETF's beschikbaar komen met een goedkeuring van de SEC, opent dit de deuren voor diverse financiële organisaties om in Bitcoin te investeren, die dat nu niet doen. Denk hierbij aan beursgenoteerde bedrijven of financiële instellingen. 

De aanhoudende hoop op goedkeuring van deze ETF's speelt een belangrijke rol in de dynamiek van de markt. De ETF aanbieders zullen hoeveelheden bitcoins kopen om hun product te dekken. 

Nieuwe investeringen in Bitcoin

Grote investeringen in Bitcoin spot ETF's zullen leiden tot een grote toename van de vraag naar Bitcoin op de markt. Een toename van de vraag op een markt leidt meestal tot prijsstijgingen.

Er wordt gespeculeerd dat goedkeuring tot 1.000 miljard dollar kan toevoegen aan de marktkapitalisatie van Bitcoin. Dat zou meer dan een verdubbeling van de koers betekenen.

De vierjaarscyclus van Bitcoin

We schrijven er vaker over: de Bitcoinmarkt wordt gekenmerkt door een vierjaarscyclus. De oorsprong daarvan ligt in de halvering van de beloning voor de miners, die elke 4 jaar optreedt. Deze cyclus benadrukt de langetermijnvisie die we uitdragen wanneer je gaat investeren in Bitcoin.

Pieken en tussenliggende dalen in de vierjaarscyclus

Dit biedt een interessant perspectief om Bitcoin te sparen. Deze cyclus toont aan dat je een langetermijn horizon moet hebben. Als je meer dan 5 jaar spaarde, heb je altijd een piek meegemaakt.

Dus begin vandaag met Bitcoin en neem je voor dat dit voor de komende 5 jaar is. Of zoals Charlie Munger, de rechterhand van superbelegger Buffet, zei:

"The Big Money is not in the buying and selling, but in the waiting."

Lees voor meer informatie het artikel over ETF en koersstijging op Cointelegraph.