Wie bezit jouw identiteit?

Wie bezit jouw identiteit?

Onze CEO Robert-Reinder Nederhoed was te gast bij de talkshow 'Hoog tijd voor een nieuwe data-economie: van centraal naar decentraal'. In deze speciale editie met live publiek spreekt filosoof Ad Verbrugge over digitale duurzaamheid.

Met Mladen Sancanin en Douwe Lycklama.

CEO Nederhoed over de rol van Bitcoin in een decentrale toekomst

Het gesprek ligt in lijn met de ontwikkeling van het internet, zoals die sinds de jaren negentig plaatsvindt.

Web 1.0

Het eerste stadium van Internet bestond uit een generatie webpagina's waar vooral informatie werd gepubliceerd. Internetgebruikers waren lezers die enkel informatie opvragen. Ze konden geen inhoud toevoegen aan webpagina’s van anderen.

Web 2.0

Dit is het stadium van de interactie. Iedereen kan informatie online toevoegen. De platform komen op, waar gebruikers zowel maker als gebruiker van online media zijn. Dit leidt ertoe dat de identiteit van de gebruiker steeds belangrijker wordt. Bijdragen zijn niet anoniem. Wie ben jij? Wat is jouw reputatie?

Web 3.0

Dit is het stadium waar het internet nu in overgaat. Identiteiten van gebruikers liggen verspreid over diverse platformen, die steeds machtiger worden. De bewustwording over de risico’s hiervan groeit, denk aan privacy, commerciële uitbuiting van privégegevens of diefstal van identiteit.

Online meekijken

Dit is de context voor deze talkshow van De Nieuwe Wereld. Hoe gaan we eigenaar worden van onze identiteit? Zijn decentrale oplossingen een goede richting om de afhankelijkheid van grote bedrijven en overheden te verminderen? Welke kansen biedt dit? Wie zit erop te wachten?

Video rechtstreeks: