Artikelupdate: Nieuwe fase voor Ethereum

Artikelupdate: Nieuwe fase voor Ethereum

Vanochtend, rond kwart voor 9 Nederlandse tijd, is The Merge van Ethereum succesvol afgerond. Ruim veertigduizend mensen keken via YouTube live mee hoe Ethereum zonder problemen overging van Proof of Work naar Proof of Stake, begeleid door enkele muzikale intermezzo’s en een woordje van de ontwikkelaar van Ethereum: Vitalik Buterin.

Van Proof of Work naar Proof of Stake

De overgang was een complex technisch hoogstandje, waarvan velen zich afvroegen of het deze ooit nog plaats zou vinden. De beloning van deze transitie is mogelijk spectaculair.

Niet alleen kunnen transacties nu vele malen sneller verwerkt worden, door de overgang van het minen naar het staken levert dit ook nog eens een energiebesparing op van 99,9%. In een interview met Coindesk zegt de Ethereum foundation dat dit bij benadering te vergelijken is met Finland dat wordt afgesloten van het elektriciteitsnet.

De Koers

Het lijkt erop dat The Merge nog geen hevige invloed heeft op de koers van Ethereum op dit moment. Even steeg de koers met 5%, maar deze lijkt nu weer mee te bewegen met de Bitcoinkoers.

Wel is te zien dat Ethereum nu al meer deflatoir is dan voor The Merge. De toename van nieuwe Ethers is nu al afgenomen. Dit betekent meer schaarste, wat wellicht in de toekomst gunstig kan zijn voor de koers.

What the fork?

Of er een afsplitsing van Ethereum PoW zal gaan plaatsvinden, is nog niet zeker. De geruchten gaan dat deze binnen 24 uur na The Merge live zal gaan. Er zijn al enkele exchanges die hier een voorschot op nemen en de nog niet-bestaande munt nu al aanbieden.

Update

De hard fork heeft ondertussen plaatsgevonden en is ETW ondertussen op enkele platformen verhandelbaar.

"Forked coins have proven to be lucrative in the past. Holders of Ethereum came to possess an equivalent amount of Ethereum Classic when it forked in 2016." Cointelegraph

Zijn forks lucratief?

Forks geven onrust en fluctuaties in de prijs. De nieuwe munten na een splitsing van de blockchain lijken gratis geld. Dat lijkt een mooi extraatje boven op je bezit.

Echter, in praktijk pakt het meestal minder positief uit.

Bijvoorbeeld nu met The Merge, was de waarde van de afsplitsing ETHW - het gratis geld - slechts 1% van Ethereum. Je kreeg dus een premium van 1%.

Tegelijk daalde Ethereum in de onrust na de merge zo'n 8 %.

Meer over het beleid van Bitmymoney omtrent forks, vind je op onze website.