Uitleg over Bitcoin whitepaper

Uitleg over Bitcoin whitepaper

De whitepaper beschrijft de werking van Bitcoin. Deze week kun je in de Cryptocast horen hoe Satoshi de werking van geld voorzag, zonder vertrouwde derde partij.

In het Verenigd Koninkrijk mocht de Bitcoin whitepaper niet online aangeboden worden, door een claim op auteursrecht. Sinds een gerechtelijke uitspraak bepaalde dat de persoon niet Satoshi Nakamoto was, is de whitepaper weer online beschikbaar in het VK.

Een mooie gelegenheid voor Herbert en Wouter van de Cryptocast om de inhoud van het whitepaper toe te lichten. Gasten in de uitzending zijn Jacob Boersma en Robert-Reinder Nederhoed.

Luister Cryptocast #329 (62 minuten)

In het podcastdeel wordt de whitepaper van Bitcoin besproken.

V.l.n.r. Robert-Reinder Nederhoed, Jacob Boersma, Wouter Hoes en Herbert Blankestijn

Decentraal geld

De uitvinding van Bitcoin is briljant. Satoshi Nakamoto is het pseudoniem van de schrijver. Niemand weet wie achter de naam schuil gaat.

In 8 pagina’s beschreef hij de werking van Bitcoin als decentraal geld. Een jaar later publiceerde hij zijn software open source.

Alle altcoins zijn een kopie van Bitcoin

Hoe briljant de uitvinding is, blijkt wel uit de duizenden cryptovaluta die sindsdien gestart zijn. Al deze munten zijn in meer of mindere mate een kopie van Bitcoin. Deze kopieën noemen we altcoins. Op dit moment zijn het er meer dan 10.000!

De marktwaarde van Bitcoin ligt hoger dan de marktwaarde van alle andere cryptovaluta bij elkaar.

Bitcoin is open

De broncode van Bitcoin is open-source. Dit betekent openbaar en voor iedereen toegankelijk. De bedenker heeft dit gedaan, zodat iedereen de code kan lezen, controleren, gebruiken en verder ontwikkelen.

Al dit samen maakt, naar onze mening, Bitcoin de munt die het waard is om in te sparen.

Wil je meer weten over hoe Bitcoin werkt, luister dan naar deze Cryptocast op BNR Nieuwsradio.