goed nieuws uit Maastricht

Universiteit krijgt Bitcoin uit 2019 terug

Door goed speurwerk van de Limburgse politie kon een hack uit 2019 rechtgezet worden.

De Maastrichtse universiteit werd in december 2019 getroffen door een ransomware aanval. De criminelen wisten toegang tot het netwerk te verkrijgen en versleutelden alle bestanden.

Een zwarte kerst

De hackers voerden hun actie vlak voor de kerstvakantie uit. Dit was een zwart scenario voor het kennisinstituut; studenten konden geen examens doen, medewerkers konden niet bij hun wetenschappelijke data en e-mails.

In zo’n situatie maakt de IT-afdeling overuren om bestanden te herstellen en zo snel mogelijk weer online te kunnen.

Ransomware

De criminele hackers eisten betaling van losgeld in Bitcoin, in ruil voor de geheime sleutel waarmee de bestanden hersteld konden worden. Na betaling van 200.000 euro werd de sleutel verstrekt en kon de universiteit haar IT systemen herstellen.

Doordat transacties in de blockchain openbaar zijn, kon het losgeld worden gevolgd. Het spoor van bitcoins leidde naar een Oekraïense witwasser met flinke tegoeden aan cryptovaluta in bezit. Via internationale juridische samenwerking werden de betaalde tegoeden naar Nederland gehaald.

Koerswinst

Universiteit Maastricht kan de betaalde bitcoins in ontvangst nemen met flinke koerswinst.

Bij een prijs van €6.600 per bitcoin eind december 2019, zal de universiteit ongeveer 30 bitcoins betaald hebben. In de twee en een half jaar die volgende steeg de koers naar €18.000 per bitcoin nu.
De waarde van hun 30 bitcoins is gestegen naar 540 duizend euro.

De universiteit gaat de financiële meevaller toekennen aan hun fonds voor noodlijdende studenten.

Lees meer over dit nieuws op NOS.nl