DCA werkt

DCA werkt

Deze week praat Madelon je bij over het artikel dat De Nederlandsche Bank onlangs uitbracht over de stijging van het energieverbruik van Bitcoin. Ze informeert je over de stijgende inflatie en het succes van Dollar Cost Averaging als beleggingsstrategie, die ze bij Bitmymoney hanteert.

Het energieverbruik van Bitcoin leek nooit zo hoog, maar klopt dit wel?

In het vorige week gepubliceerde artikel van De Nederlandsche Bank over het energieverbruik van Bitcoin, wordt gesteld dat deze flink is toegenomen in verhouding tot het aantal transacties dat op de blockchain wordt uitgevoerd. Madelon stelt hier in haar vlog terechte vragen over. In de beschouwing van DNB worden Bitcoinbetalingen die buiten de blockchain om worden gedaan, zogenaamde off-chain transacties, niet in de berekeningen meegenomen. Hierdoor valt het "energieverbruik per transactie" hoog uit. Juist omdat het aantal transacties buiten de blockchain enorm is toegenomen, is het fundament onder de conclusies in het artikel boterzacht.

Off-chain

Niet elke transactie met Bitcoin wordt in de blockchain vastgelegd, dit worden off-chain transacties genoemd. Voorbeelden van off-chain transacties zijn betalingen op online beurzen en crypto-platformen. Wanneer je bitcoins verstuurt via e-mail binnen Bitmymoney, en als je koopt of verkoopt, worden er geen transacties op de blockchain uitgevoerd en deze transacties leiden niet tot hoger energieverbruik.

Betalingen op het Bitcoin Lightning netwerk worden zonder tussenkomst van de blockchain uitgevoerd. Lightning brengt snellere, goedkopere betalingen in Bitcoin. Het gebruik hiervan neemt in razend tempo in populariteit toe. Zo heeft de peer-to-peer betalingsapp Cash App deze week aangekondigd, dat het Lightning gaat ondersteunen voor snelle betalingen met Bitcoin. Cash App is een flinke speler met 70 miljoen actieve gebruikers in Engeland en de VS.

Energieverbruik per transactie

Het Bitcoinnetwerk herbergt op dit moment 700 miljard euro aan waarde in bitcoins. Belangrijk om te weten is dat het energieverbruik dient om het netwerk veilig te houden. Het verwerken van transacties is een slechts één onderdeel van de beveiliging van het netwerk. Focussen op het energieverbruik per transactie, gaat voorbij aan de andere veiligheidsaspecten, zoals dat het onmogelijk is om transacties in het verleden aan te passen, dat niemand jou kan beletten een transactie te doen, dat privacy op transacties gewaarborgd is en dat het betaalnetwerk al tien jaar lang 24 uur per dag beschikbaar is en wereldwijd werkt.

Zuid-Amerika

De stad Rio de Janeiro, met zeven miljoen inwoners (!), heeft aangekondigd dat op korte termijn de gemeentelijke belastingen in Bitcoin betaald kunnen worden. Nadat El Salvador Bitcoin heeft omarmt als officieel betaalmiddel, komen er steeds meer signalen van politici in Latijns-Amerika, die plannen hebben om het voorbeeld van El Salvador te volgen.

Technische analyse Bitcoinkoers

In deze aflevering van Madelon Praat, besteedt ze veel aandacht aan de technische analyse. Dit keer beziet ze de koersgrafieken in het licht van de huidige (hyper)inflatie en de stijgende huizenprijzen.

Wie net als Madelon eind 2020 is begonnen met periodiek sparen van Bitcoin met een gelijkmatig bedrag - dollar cost averaging of kort DCA - ziet nog altijd een gunstig rendement op de investering terug. Dit ondanks de koersdaling van de afgelopen maanden. Madelon laat zien hoe een maandelijkse investering van 100 euro in Bitcoin bij Bitmymoney, de volatiliteit van de koers doorstaat. De strategie resulteerde in een hoger rendement dan euro's sparen op de bank over deze periode.

Dollar cost averaging werkt

Bij DCA koop je regelmatig voor een vast bedrag, onafhankelijk van de koers. Door een periodieke overschrijving naar Bitmymoney in te stellen, zet je je emoties buiten spel. DCA is een bewezen strategie, om zonder omkijken, over langere tijd een vermogen in Bitcoin op te bouwen.