Waarom Bitcoin GEEN piramidespel is

Een piramidespel is een spel waarbij deelnemers een inleg doen en proberen anderen over te halen om mee te doen. De inleg van de nieuwkomers wordt als prijzengeld of rendement uitbetaald wordt aan bestaande deelnemers.

Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers. Aan het ontvangen van dit rendement of prijzengeld ligt geen andere activiteit ten grondslag dan het werven van nieuwe deelnemers.

Zodra er geen nieuwe deelnemers meer bijkomen, stort de piramide in elkaar en zitten de meeste deelnemers (in de onderste brede lagen van de piramide) met het verlies van hun inleg. Een variant van een piramidespel is ponzifraude.

Waarom is Bitcoin geen piramidespel:

  1. Niemand is eigenaar van Bitcoin.
    Een voorwaarde bij een piramidespel of ponzifraude is dat iemand aanwijsbaar het spel start en 'eigenaar' is. Bitcoin is decentraal en kent geen hiërarchie. De eigenaar is de community. Iedereen kan aan het Bitcoinsysteem bijdragen. Het is ook niet mogelijk om een rechtzaak te beginnen tegen Bitcoin.
  2. Er worden geen garanties gedaan als je een nieuwe koper van Bitcoin bent.
    Niemand kan enige stijging van Bitcoin garanderen of waardebehoud garanderen. Het is zeker zo, dat mensen die 7 jaar geleden Bitcoin hebben gekocht zeer veel winst hebben gemaakt. Maar hetzelfde geldt als je 7 jaar geleden aandelen van Amazon of Tesla had gekocht, dan had je nu 1000% winst. Dit is het voordeel als je vroeg instapt. Dit geldt voor alle vernieuwingen die succesvol blijken te zijn en dat is niet beperkt tot Bitcoin.
  3. Bitcoin is niet afhankelijk van nieuwe deelnemers.
    Ook met 2 deelnemers werkt het Bitcoinsysteem.
  4. Geen vergoeding.
    Nieuwe deelnemers bij Bitcoin krijgen geen vergoeding. Ook bestaande deelnemers hebben geen financieel belang bij nieuwe deelnemers.
    Hierbij geldt natuurlijk dat bedrijven wel een vergoeding kunnen geven voor nieuwe klanten, maar dit is niet het Bitcoinsysteem.