Bitcoin duikt en herstelt zich

Bitcoin duikt en herstelt zich

Maandag 5 augustus werden we wakker met een koers die 15% gedaald was, na een week van kleine dalingen. Na een paar dagen heeft Bitcoin de achterstand al weer aardig ingelopen.  

Achteraf gezien was het natuurlijk een goed moment om in te stappen. Maar wie kan van te voren zeggen wat er gaat gebeuren? Niemand. Daarom is periodiek sparen een beproefde methode om je koersrisico te spreiden in de tijd.

Wat is er aan de hand?

In de 15 jaar dat Bitcoin bestaat, is het uitgegroeid tot een financieel instrument met een plaats in portfolio's van investeerders wereldwijd. Dit betekent ook dat Bitcoin meebeweegt in de wereldwijde financiële markten, waar het nu ongekend onrustig is.

Onderstaand enkele fragmenten van financiële nieuwssites:

FD 5 augustus:

De uitverkoopgolf op de aandelenmarkten zet door. In Azië is het een bloedbad op de Japanse beurs en dat trekt de regio mee. Ook de Europese beurzen openen met forse verliezen. De techsector moet het ontgelden.

FD 5 augustus: 

Ongekend. De Japanse beurs is 12,4% lager gesloten. In percentage gemeten is het de op een na grootste daling sinds de Zwarte Maandag 1987, meldt de Japanse zakenkrant Nikkei. Dat komt bovenop de verliezen van de voorgaande dagen.

Forbes 5 augustus:

Warren Buffett heeft in het weekend meer dan 80 miljard dollar aan aandelen verkocht. Het zou kunnen betekenen dat hij zich voorbereidt op een grote crash, omdat hij gelooft dat aandelen overgewaardeerd zijn. Door het verkopen van deze grote hoeveelheden wordt de angst aangewakkerd en gaan ook anderen verkopen.

Hefboomwerking zorgt voor extra daling

De crypto liquidaties van de afgelopen 24 uur zijn gestegen. Dit betekent dat de bitcoins automatisch worden verkocht, van beleggers die met geleend geld handelden. Deze verkopen zorgen voor een daling van de koersen. In andere woorden: liquidaties versterken elkaar en deze hefboomwerking veroorzaakt een sterkere daling van de koersen. 

Uit gegevens van CoinGlass blijkt dat de liquidaties de afgelopen 24 uur een omvang bereikten naar meer dan 800 miljoen dollar.

Beleggen met hefboomwerking (leveraged trading) is zeer risicovol. Een van de eerste lessen is om nooit te gaan beleggen met geleend geld, want als het dan mis gaat ben je niet alleen je beleggingen kwijt, maar moet je ook de lening nog gaan terugbetalen.

Waarom is dit toch populair?

Wanneer je met een hefboom handelt, vergroot je je resultaten bij kleine koersschommelingen. Mensen beleggen met geleend geld omdat ze verwachten (speculeren) dat de koers gaat stijgen.
Dit betekent ook dat je verlies groter is, wanneer de koers daalt. 

Voorbeeld hefboom en liquidatie

Wanneer je belegt in Bitcoin met een hefboom van 1 op 10, is één tiende van je tegoed zelf ingebracht en 90% geleend op het platform. Wanneer je 1.000 euro inlegt als onderpand, kun je voor 10.000 euro Bitcoin kopen. Je koopt dus voor 10.000 Bitcoin, waarvan 1.000 euro van jezelf is en 9.000 euro geleend geld is.

Rekenvoorbeeld koersstijging
Bij een koersstijging van 1%, zijn je bitcoins 10.100 euro waard. Dat is 100 euro winst op je inleg van 1.000 euro. Hierdoor is het resultaat 10%. Bij een koersstijging van 10% zijn je bitcoin 11.000 euro waard. Dat is 1.000 euro winst op je inleg van 1.000 euro. Hier is je resultaat 100%. Je kunt je lening aflossen, dan betaal je 9.000 euro terug en hou je zelf 2.000 euro over. 

Wanneer gaat het mis?
Bij een koersdaling van 5%, zijn je bitcoins 9.500 euro waard. Als je nu je lening aflost, krijg je nog 500 euro terug. Dan heb je een verlies van 50%!

Wanneer jouw verlies je inleg nadert, zal het platform je bitcoins verkopen en het geleende geld aflossen. Je bent dan de bitcoins kwijt die je had gekocht en van je inleg van 1000 euro is niks over. Deze gedwongen verkoop heet "liquidatie".

Wanneer veel beleggers met hefboom handelen en de koers daalt onverwacht, leidt dit tot een golf van liquidaties. De gedwongen verkopen leiden weer tot een daling van de koers. Deze golf versterkt zichzelf. 

Just HODL

Voor een "hodler" - iemand die regelmatig bitcoins koopt en niet speculeert op koersschommelingen - is er geen extra risico door koersschommelingen. Jouw bitcoins blijven jouw bitcoins. Hodlers geloven in Bitcoin als het geld van de toekomst en nemen geen risico's met hun bitcoins om op korte termijn meer rendement te halen.

Bitmymoney gelooft in de lange termijn en in sparen.

Ook MicroStrategy blijft erin geloven. Ondanks een verlies in het tweede kwartaal en een Bitcoin koers die vandaag 12% heeft ingeleverd blijft MicroStrategy onverminderd investeren in Bitcoin. Het Amerikaanse bedrijf, bekend om zijn grote Bitcoin-posities, heeft aangekondigd dat het tot wel 2 miljard dollar aan nieuwe aandelen wil uitgeven om nog meer Bitcoin aan te schaffen.

Vooruitzichten

Bitcoin is het geld van de toekomst. Bitmymoney hangt de HODL-filosofie aan, waarbij je met een horizon van meerdere jaren een positie opbouwt. Wanneer je deze visie onderschrijft is het een goed moment om te kopen.

"Koop de dip!"

Maar hoe weet je wanneer BTC klaar is met dippen? 

Dat weet dus niemand. Prijsschommelingen op weg naar die toekomst zijn onvermijdelijk.
Fundamenteel is er geen reden tot ongerustheid. De belofte van Bitcoin als wereldwijde munt blijft onveranderd. Bitcoin is open voor iedereen om te gebruiken, kan niet bijgedrukt worden, is vrij van politiek en programmeerbaar als fundament voor innovatieve toepassingen.