Wat is Bitcoin?

Bitcoin is volledig digitaal geld, dat niet wordt gecontroleerd door een bank of een regering. Iedereen kan meedoen, het bestaat digitaal. En het aantal Bitcoin ligt vast, je kunt Bitcoin niet bijdrukken.

Het werkt via internet, kent geen landsgrenzen en is bij alle, dus ook internationale betalingen net zo snel als e-mail.

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin bestaat uit een systeem en uit een munt.
Als systeem wordt Bitcoin met een hoofdletter geschreven, als munteenheid vaak met een kleine letter. De afkorting van Bitcoin is BTC.

Het systeem Bitcoin bestaat uit onderling verbonden computers over de gehele wereld die via internet met elkaar zijn verbonden. Op elke Bitcoincomputer, zogenaamde node, draait de Bitcoinsoftware en de Bitcoinboekhouding. De Bitcoinboekhouding is de Blockchain. Deze blockchain is door iedereen in te zien en bevat alle transacties die ooit met Bitcoin zijn gedaan. In de blockchain kun je niet zien wie een transactie heeft uitgevoerd of met wie. Alleen als je het bitcoinadres weet, kun je een transactie opzoeken in de blockchain.

Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt. Waarom is het decentraal? Er is geen centrale beheerder die sturing of controle heeft. Er is geen centrale bank of overheid die kan ingrijpen. Het netwerk is peer-to-peer en de transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling, zonder een centrale tussenpersoon. Net als contant geld.

Bitcoin is van iedereen

Bitcoin is ontwikkeld als opensource. Opensource betekent dat het ontwerp en de code (de software) openbaar is en dat niemand eigenaar of beheerder is en iedereen kan meedoen.

Ontstaan van Bitcoin

Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto (zeer waarschijnlijk een pseudoniem, niemand weet echt wie het is) zijn document, waarin het Bitcoin beschrijft. Zijn zogenaamde white paper heet: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Je kunt zijn white paper hier lezen.
Op 12 januari 2009 werd de eerste Bitcointransactie gedaan van Satoshi Nakamoto naar Hal Finney, nadat Hal Finney de dag ervoor Bitcoin draaiend had gekregen. Hij stuurde de eerste tweet uit over Bitcoin.

Wat is het verschil tussen euro's en bitcoins?

Hoewel bitcoins vaak als gewoon geld worden gebruikt, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen euro’s en bitcoins.

Bitcoins bestaan alleen digitaal: ze worden niet uitgegeven door een centrale bank en er is daardoor ook geen staat die de waarde bepaalt. Bitcoin is een financiële innovatie die de macht over geld teruggeeft aan de gebruikers.

Bitcoin wordt vaak vergeleken met geld. Wanneer je betaalt met bitcoins, gebruik je het ook als geld.

Bitcoin kent echter belangrijke verschillen met geld:

  • Bitcoin wordt niet uitgegeven door een centrale bank.
  • Er is geen staat of overheid die de waarde garandeert.
  • Iedereen kan meedoen, je hoeft niet naar een bank. Je bent je eigen bank.
  • Bitcoin bestaat alleen digitaal. Er is geen bitcoin-briefgeld.
  • Een ander belangrijk verschil is dat bitcoins niet bij te drukken zijn. Daardoor is bitcoin niet te vervalsen en ligt vast hoeveel bitcoins in omloop komen.
    Heel anders is dit bij de euro, waar de Europese Centrale Bank onbeperkt nieuwe euro’s in omloop kan brengen.

In praktijk lijkt Bitcoin meer op goud: het is schaars en eindig.
Net als bij goud, is het delven van bitcoins kostbaar, waardoor nieuwe bitcoins geleidelijk beschikbaar komen. En net als bij goud, is het aanbod eindig.
Bitcoin verschilt van goud, doordat je bitcoins via internet kunt versturen. En van goud kun je mooie sieraden maken.

Voordelen van Bitcoin

Bitcoin kent veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de euro. Het grootste voordeel van de digitale munt is dat het de landsgrenzen overstijgt. Een betaling naar Amsterdam is net zo snel als een betaling naar Amerika. Bitcoin wordt niet vertraagd door banknetwerken. Het is een internationaal betaalmiddel dat op alle plekken waar je beschikken over internet hebt werkt.

Daarnaast heb je bij Bitcoin geen tussenpersonen, maar is er een directe transactie tussen jou tot de persoon. Dit maakt de transactie sneller. Er zijn geen banken of andere tussenpersonen die een transactie vertragen. Een bitcointransactie is vergelijkbaar met e-mail: de bitcoins worden direct overgemaakt, ook als beide personen zich in andere landen bevinden of wanneer het bancaire netwerk stil ligt op feestdagen en in het weekeinde. Bitcoin werkt 7 x 24 uur.

Een transactie zonder tussenpersoon betekent dat niemand jouw betaling kan tegenhouden. Daardoor is Bitcoin vrij van politiek.

  • Verstuur je geld over de hele wereld
  • 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar
  • Staat open voor iedereen
  • Niet te vervalsen of bij te drukken