Wat zijn satoshis?

Wat zijn satoshis?

Net zoals de euro is opgedeeld in centen, kan een bitcoin worden onderverdeeld in kleinere eenheden, beter bekend als satoshis. Met de gestage waardestijging van Bitcoin wordt het gebruik van sats steeds relevanter. In dit artikel kom je te weten waarom.

Een "satoshi", of kortweg "sat", is de kleinste eenheid van Bitcoin, vernoemd naar Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder van Bitcoin.

Van Bitcoin naar Satoshi

In de beginjaren had Bitcoin een lage waarde. Prijzen konden toen worden uitgedrukt in hele munten. Nu Bitcoin een stuk verder op weg is om een wereldmunt te worden en de waarde flink is gestegen, wordt het schrijven van prijzen in hele bitcoins onpraktisch.

In juli 2012 betaalde je voor een grote koffie van €3,00 zo’n 0,5 bitcoin. Nu, 11 jaar later is eenzelfde koffie in euro’s gestegen naar €4,00, maar betaal je er 0,000145 bitcoin voor.

Zoals je kunt zien is rekenen in hele bitcoins voor kleinere bedragen niet bepaald handig. Gelukkig kent bitcoin een kleinere eenheid, de satoshi.

Het gebruik van sats

Bitcoin kent 8 decimalen. Een Bitcoin kan worden opgedeeld in eenheden die zo klein zijn als 0,00000001 BTC. Naarmate de munt in waarde blijft stijgen, komen al deze decimalen steeds meer van pas.

Deze verdeling in kleinere eenheden is psychologisch aantrekkelijker:
Veel mensen hebben liever 10.000 sats dan 0,0001 BTC, ook al is het in waarde hetzelfde. Het klinkt gewoonweg beter om tienduizend van iets te hebben, in plaats van slechts een fractie.

Het is niet nodig om een volledige Bitcoin aan te schaffen:
Je hoeft geen hele bitcoin te kopen; in plaats daarvan kun je per transactie kleine hoeveelheden kopen en versturen.

Betalen met Bitcoin is toegankelijker:
Met Bitcoin kunnen betalingen snel en eenvoudig worden uitgevoerd, ongeacht de grootte van de transactie. Bitcoin is volledig digitaal; dit betekent dat het geen fysieke vorm nodig heeft en dat het eenvoudig kan worden opgedeeld.

Duidelijke trend: waarde van de dollar daalt

De onderstaande grafiek toont de waarde van de dollar uitgedrukt in sats. Er is een duidelijke trend zichtbaar: de waarde van de dollar daalt wanneer deze in sats wordt uitgedrukt. In 2012 was één dollar bijvoorbeeld nog ongeveer 45 miljoen sats waard. In de loop der jaren is dit gedaald tot slechts 3.315 sats per dollar.

Grafiek: waarde van de dollar in satoshis. 
Eind 2021 bereikte de dollar zijn laagste waarde ooit, met 1.448 sats per dollar. Dit was het moment dat Bitcoin haar all-time high schreef.

Na elke voorgaande cyclus zagen we de dollarwaarde in sats telkens met meer dan 95% zakken. Als dit zich na de halvering van volgend jaar een vierde keer voordoet, zou dit één dollar gelijkstellen aan 340 sats. Een hele Bitcoin is dan bijna €300.000 waard.

Wanneer één satoshi gelijk staat aan één eurocent, is een hele Bitcoin exact een miljoen euro waard.

Sats bij Bitmymoney

Naarmate de koers van Bitcoin de komende jaren blijft stijgen, wordt de rol van sats steeds prominenter. Hierdoor kan het weergeven van je Bitcointegoed in satoshis een waardevolle aanvulling zijn. Vandaar dat we het gebruik van sats overwegen toe te voegen aan het Bitmymoney platform.