Bitcoin herpakt zich

Bitcoin herpakt zich

Bitcoin heeft het koersmomentum flink omhoog. Gaat het vierjaarsgemiddelde doorbroken worden? In dit artikel gaan we op zoek naar de antwoorden.

Na slecht nieuws voor de cryptomarkt in juni 2022, sloot de koers van Bitcoin voor het eerst in haar bestaan onder het vierjaarsgemiddelde. Dit bleek het begin van een dalende trend die de rest van het jaar aanhield.

In januari heeft de prijs zich herpakt met een stijging van ruim 30%. De prijs is zich aan het stabiliseren rond de €21.000. Hiermee bevindt de prijs zich nog steeds onder het vierjaarsgemiddelde, dat op de 22.550 euro ligt. Als het momentum aanhoudt, is de kans groot dat we dit belangrijke gemiddelde binnenkort gaan bezoeken.

Het vierjaarsgemiddelde diende voorgaande jaren telkens als support

Gemiddelde over 4 jaar

De 200 week moving average is een indicator die wordt gebruikt om de trend van Bitcoin over een lange termijn weer te geven. De prijs wordt berekend door de gemiddelde koers van de afgelopen 200 weken te nemen. Dit komt neer op ongeveer 4 jaar.

In juni dook de koers voor het eerst in 10 jaar onder het vierjaarsgemiddelde

Al sinds 2012 diende het vierjaarsgemiddelde telkens als bodem voor Bitcoin. Echter werd deze belofte vorig jaar niet waargemaakt en zakte de prijs er eind juni voor het eerst doorheen.

Terug van weggeweest

Sinds juli vorig jaar is de koers van Bitcoin niet meer in de buurt van het vierjaarsgemiddelde uitgekomen. Nu, een half jaar later heeft de prijs zich hersteld en is deze er voor het eerst in maanden weer in de buurt gekomen. Het wordt afwachten of we deze in de komende weken opnieuw kunnen omzetten tot support.

200 dagen

De weg terug naar de Bitcoin comfortzone boven het vierjaarsgemiddelde is ingezet. Het bewijs voor deze positieve wending over een kortere termijn is te vinden in een vergelijkbare indicator: het gemiddelde over 200 dagen. Eerder deze maand doorkruiste de koers dit gemiddelde naar boven:

Fijne houvast

Het vierjaarsgemiddelde is handig om een trend over een aanzienlijk langere periode in te schatten. Je kunt het model raadplegen om te beslissen of het een geschikt moment is om te kopen of juist te verkopen. Kortstondige prijsfluctuaties wegen weinig mee in de berekening, wat het betrouwbaar maakt om keuzes op te baseren.

Het blijft belangrijk om beslissingen te nemen op basis van meerdere ankerpunten. Het verleden kan ons hierbij helpen, het vierjaarsgemiddelde is een fijn gegeven om als één van die ankers te dienen. When in doubt, zoom out!