Wat is er aan de hand

Wat is er aan de hand

In de dagen richting Kerstmis stonden alle seinen op groen. Bitcoin steeg tot boven 44.000 euro. De hoogste koers van de gehele maand december.

Sinds de jaarwisseling staan we er heel anders voor. De Bitcoinkoers daalde met bijna 16% tot onder 37.000 euro. De laagste koers sinds september. Naast Bitcoin lieten ook Ethereum (-25%), goud (-2%) en aandelen (-2%) in een daling zien.

Wie of wat is verantwoordelijk voor de daling in de markt?

Renteverhoging VS

Een deel van de onrust komt doordat de Amerikaanse centrale bank - ook wel Federal Reserve of "Fed" genoemd - zich voorbereidt op renteverhogingen. De renteverhogingen komen sneller en worden hoger dan verwacht. Dan wordt geld lenen duurder.

Sinds de kredietcrisis in 2008 hebben centrale banken hun rente verlaagd tot wel 0%. Dit maakt geld lenen bij de centrale bank heel goedkoop voor banken. Als consument kun je dat merken aan een zeer gunstige hypotheekrente wanneer je een huis koopt. En dat je geen rente meer krijgt op je spaargeld.

Bijeffecten

Het is leuk als je goedkoop een hypotheek kunt afsluiten om een huis te kopen. Alleen wanneer jarenlang veel mensen dat doen, heeft dat gevolgen: de huizenprijzen stijgen. Door de lage rentes is er veel geld geleend, niet alleen voor huizen. Dit geld kwam in omloop, met als gevolg dat prijzen stijgen en blijven stijgen.

Door de hoogste inflatie in de laatste 40 jaar, ziet de Fed zich genoodzaakt om maatregelen te nemen.

Maatregelen

Naast de genoemde renteverhoging, blijkt uit de notulen van de vergadering van de Fed, dat er stemmen opgaan om de balans van bijna 8,8 biljoen dollar aan obligaties te verkleinen.
Kortom: de Fed gaat gaat het duurder maken om te lenen en het bijdrukken van geld afbouwen. Met deze maatregelen hoopt de Fed de economie te stabiliseren en de stijgende inflatie onder controle te krijgen.

De geplande renteverhogingen hebben ook gezorgd voor een daling op de aandelenmarkten. Dat is belangrijk omdat de prijs van Bitcoin in 2021 steeds meer correleert met de aandelenkoersen. Volgens Bloomberg was op 3 december de 100-daagse correlatiecoëfficiënt tussen Bitcoin en de S&P 500 0,33. Een correlatie van 1 betekent dat ze altijd samen bewegen en -1 betekent dat ze volledig uiteenlopen.

Internet op zwart in Kazachstan

In Kazachstan vindt ongeveer 18% van de wereldwijde Bitcoin-mining plaats. Kazachstan heeft zijn mining uitgebreid nadat mining in China steeds moeilijker werd. Halverwege 2021 verhuisden de grote miningbedrijven hun activiteiten naar plaatsen waar de energieprijzen laag zijn. Op dit moment is 75% van de mining capaciteit in handen van de Verenigde Staten, Canada, Rusland en Kazachstan.

Tijdens de anti-regeringsprotesten deze week in Kazachstan, besloot de regering de internetdiensten in het gehele land te sluiten om de onlusten te onderdrukken. De vrees bestond dat door de politieke onrust de miningcapaciteit in gevaar zou komen. Deze onzekerheid werd aangewezen als mede-oorzaak voor de dalende koers.

Geen zichtbaar effect

Wanneer Bitcoin miners hun werk niet kunnen doen, betekent dat een vermindering van de rekenkracht in het Bitcoinnetwerk - de hashrate. Zoals het er nu uitziet is er geen vermindering in de Bitcoin hashrate waarneembaar.
NB: FUD staat voor Fear, Uncertainty and Doubt.

Handelsactiviteit

Statistiekbureau Arcane Research schreef het in zijn wekelijkse rapport dat op 4 januari werd uitgebracht:

"De Bitcoin-handelsactiviteit is sinds Kerstmis ongewoon laag in volumes en volatiliteit. De lage volatiliteit heeft zich gemanifesteerd als een langzame en gestage daling van de bitcoin-prijs."

Door de lage volatiliteit zijn beleggers uitgeweken naar transacties met een hoger risico.

Hefboomwerking

Een voorbeeld hiervan is leveraged trading: beleggen met hefboomwerking. Hierbij lenen mensen geld om te speculeren op de toekomstige prijsstijging. Wanneer je met een hefboom handelt, vergroot je je resultaten bij kleine koersschommelingen.

Wanneer je belegt in Bitcoin met een hefboom van 1 op 10, is één tiende van je tegoed zelf ingebracht en 90% geleend op het platform. Wanneer je 1000 euro inlegt als onderpand, kun je voor 10.000 euro Bitcoin kopen.

Rekenvoorbeeld koersstijging
Bij een koersstijging van 1%, zijn je bitcoins €10.100 waard. Dat is 100 euro winst op je inleg van 1000 euro. Hierdoor is het resultaat 10%.

Wanneer gaat het mis?
Bij een koersdaling van 10%, zijn je bitcoins €9.000 waard. Dat is 1000 euro verlies op je inleg van 1000 euro.

Wanneer jouw verlies je inleg nadert, zal het platform je bitcoins verkopen en het geleende geld aflossen. Je bent dan de bitcoins kwijt die je had gekocht en van je inleg van 1000 euro is niks over. Deze gedwongen verkoop heet "liquideren".

Wanneer veel beleggers met hefboom handelen en de koers daalt onverwacht, leidt dit tot een golf van liquidaties. De gedwongen verkopen leiden weer tot een daling van de koers. Deze golf versterkt zichzelf. Volgens Coindesk is er op 5 januari voor 800 miljoen dollar geliquideerd. Dit is het hoogste niveau in iets meer dan een maand. Leveraged trading is zeer riskant. Je kunt je onderpand verliezen.

Just HODL

Voor een "hodler" - iemand die regelmatig bitcoins koopt en niet speculeert op koersschommelingen - is er geen extra risico door koersschommelingen. Jouw bitcoins blijven jouw bitcoins. Hodlers geloven in Bitcoin als het geld van de toekomst en nemen geen risico's met hun bitcoins om op korte termijn meer rendement te halen.

Een rapport van Glassnode, dat deze week werd uitgebracht, meldde een verwachting dat de prijs een tijdje zijwaarts zal gaan. Volgens hun analyse is meer dan driekwart van de Bitcoin in bezit van echte Hodl-ers. Deze eigenaren houden hun bitcoins vast ook in een dalende markt.

Vooruitzichten

Bitcoin is het geld van de toekomst. Bitmymoney hangt de HODL-filosofie aan, waarbij je met een horizon van meerdere jaren een positie opbouwt. Wanneer je deze visie onderschrijft is het een goed moment om te kopen.

"Koop de dip!"
Maar hoe weet je wanneer BTC klaar is met dippen?

Prijsschommelingen op weg naar die toekomst zijn onvermijdelijk. Fundamenteel is er geen reden tot ongerustheid. De belofte van Bitcoin als wereldwijde munt is onveranderd. Bitcoin is open voor iedereen om te gebruiken, kan niet bijgedrukt worden, is vrij van politiek en programmeerbaar als fundament voor innovatieve toepassingen.

In het volgende artikel, belichten we de mijlpalen die Bitcoin in 2021 heeft bereikt.