Bitcoin ongedeerd

Bitcoin ongedeerd

De koers maakte maandag een opmerkelijke sprong. Dit was verrassend na een dalende trend die vorige week werd ingezet. Tijd voor een koersanalyse.

In dit artikel lees je wat er speelde op de financiële markten en welke invloed dit heeft op jouw bitcoins.

Onder dit artikel vind je een fragment uit Southpark over sparen bij de bank.

Banken in problemen

De Amerikaanse banken Signature, Silvergate en Silicon Vally Bank kwamen vorige week in de problemen nadat veel klanten hun tegoed wilden opnemen. De bankrun werd veroorzaakt door een waardedaling van langlopende staatsobligaties die deze banken op hun balans hadden. Deze gingen onderuit vanwege de opnieuw verhoogde rentes.

Om aan de vraag van klanten te voldoen, moesten de banken noodgedwongen staatsobligaties met verlies verkopen. Het vertrouwen van gebruikers was echter al verdwenen en faillissement dreigde.

Doordat deze banken diensten verlenen aan grote cryptobeurzen, had het slechte nieuws invloed op de koersen van cryptovaluta. Zouden er bedrijven in de cryptosector geraakt zijn en kunnen omvallen?

bitcoinkoers
Bitcoin maandkoers

Dip

Het was geheel niet duidelijk welke instanties waren blootgesteld aan de getroffen banken. Het nieuws veroorzaakte zorgen bij beleggers, die kozen voor veiligheid en hun cryptovaluta en aandelen van hand deden. Als gevolg daarvan schoten de koersen op Amerikaanse aandelenbeurzen in de min en kwam de prijs van Bitcoin onder de €19.000 terecht.

Opleving

Op maandag werd bekend dat de Amerikaanse overheid via de Centrale Bank - the Fed - zou bijspringen om te voorkomen dat er een domino-effect zou optreden. De klanttegoeden van twee van de drie banken werden gegarandeerd. Dit nam de onzekerheid weg.

Met deze ingreep was het onwaarschijnlijk dat meer bedrijven geraakt zouden worden. Dit zorgde voor rust in de markt, het sentiment keerde positief, met een opleving van de koers tot gevolg.

De koers steeg maandag met meer dan 16%
De koers ligt nu net boven €22.000, terug op het niveau van begin deze maand, voordat het slechte nieuws over deze drie banken bekend werd.

Verwachting

Vorig jaar had een echt winters klimaat, zoals we eerder zagen in 2014 en 2018. Na de piek in 2021 leek de markt verrast door flinke dalingen van de koersen van cryptovaluta. Bedrijven en projecten die teveel risico hadden genomen - Luna, Celcius, FTX - implodeerden en trokken de hele markt mee.

Dit jaar verwachten we dat Bitcoin een bestendige bodem gaat vinden, geheel volgens de 4-jaarscyclus waar we eerder over schreven. Met de 4e halving in het vooruitzicht wordt Bitcoin schaarser dan ooit en is het een kwestie van tijd voor we dit terug gaan zien in de prijs.

Video: And... it's gone!

Voor de liefhebbers: Southpark maakte in de vorige financiële crisis een aflevering over sparen bij banken. Dit was al in 2009, er lijkt wat dit betreft niet veel veranderd...

Southpark aflevering "Margaritaville"