BNR over onrust op de Cryptomarkt

BNR over onrust op de Cryptomarkt

Met het omvallen van FTX vorige week neemt de druk op concurrenten toe. Wat merken de Nederlandse Bitcoinbedrijven hiervan?

Bas van Werven interviewt CEO Nederhoed van Bitmymoney in de ochtendspits van BNR.

Is er werkelijk iets aan de hand?

De onrust gaat over bedrijven die klanten hebben gelokt met rente op hun tegoeden. In de concurrentiestrijd hebben ze daarbij grote risico’s genomen.

Nu de markt daalt, dalen zowel de omzetten als de reserves van zulke bedrijven en neemt het risico op een faillissement toe.

We zagen dat eerder dit jaar met Celcius, dat failliet ging door een te grote afhankelijkheid van 1 cryptomunt, Luna. Op dit moment is daarover onzekerheid bij Crypto.com en BlockFi.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Voor Bitcoin is er niks veranderd.

De transacties werken nog steeds wereldwijd. Iedereen kan meedoen. Elke 10 minuten wordt er een pagina aan de decentrale boekhouding toegevoegd. De broncode is open source.

Is er sprake van een bankrun?

Het woord bankrun betekent dat iedereen zijn geld terug wil. Bij banken en dus nu ook bij FTX is er niet genoeg geld om iedereen direct te betalen. Dat geld is namelijk aan anderen uitgeleend of zit vast in smart contracts. Een bankrun heeft vaak tot gevolg dat een bank of bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Het is juist goed wanneer je als klant twijfels hebt, je je geld opvraagt. En het mooie van Bitcoin is, dat je ze zelf in beheer kunt nemen. Bij Bitmymoney is dat het geval, als iedereen zijn Bitcoin wil, dan zijn die allemaal beschikbaar.

Bitmymoney is full reserve

Jouw tegoeden worden 1:1 aangehouden. Bitmymoney maakt op geen enkele manier gebruik van jouw tegoeden om rendement te maken. Dat betekent dat je gehele vermogen in Bitcoin of een andere coin voor jou toegankelijk is.

We bieden geen rente op Bitcoin, want dat kan alleen als jouw bitcoins worden uitgeleend of dat ermee wordt geïnvesteerd. Dit kan niet zonder risico’s.

Gezond financieel bedrijf

Als bedrijf Bitmymoney hebben wij geen leningen. In de afgelopen 9 jaar hebben we hier naartoe gewerkt om een gezond bedrijf neer te zetten, vrij van schulden.


Luister de uitzending terug

Mocht je het interview willen terugluisteren, dan kun je deze hier vinden.