Druk op het Bitcoin netwerk

Druk op het Bitcoin netwerk

De Bitcoin blockchain heeft recent te maken gekregen met grote hoeveelheden transacties. Dit heeft geleid tot lange transactietijden en hogere kosten voor versturen.

Je bent gewend dat een betaling via de blockchain binnen een uur onomkeerbaar wordt vastgelegd. Bij grote drukte ontstaat er een wachtrij van transacties die allemaal verwerkt moeten worden. Daardoor kan het langer duren voordat je betaling bevestigingen krijgt in de blockchain.

Jouw betaling kan voorrang krijgen door een hogere fee te betalen. Miners, degenen die transacties verifiëren en toevoegen aan de blockchain, geven prioriteit aan transacties met een hogere vergoeding. Dat is deels hun verdienmodel.

De kosten voor versturen zijn voor de miners, niet voor Bitmymoney.

Extra postzegels

Veel Bitcoingebruikers verhoogden de vergoeding aan de miners om voorrang te krijgen. Het gevolg is een algehele stijging van de kosten, wanneer je je betaling tijdig verwerkt wil zien.

In mei nam de prijs voor snelle verwerking toe van 10 naar meer dan 300 satoshi per Byte, de eenheid die de prijs van een transactie bepaalt. Betaal je normaal minder €0,50 voor snelle verwerking, deze week liep dat op naar 15 euro.

Oorzaak

De oorzaak van de drukte ligt in de lancering van tokens op de Bitcoin blockchain. Sinds 2015 werd vooral de Ethereum blockchain gebruikt om tokens en NFT’s uit te geven via smart contracts. In maart dit jaar bedacht iemand een experimentele methode - genaamd BRC-20 - om tokens op de Bitcoin blockchain uit te geven. Om eigendom van een token over te dragen, is een transactie in de Bitcoin blockchain nodig.

De hype die daaruit ontstond leidde tot een toename van verkeer op de blockchain.

Einde in zicht

Elke hype is eindig. De piek in activiteit lijkt op 8 mei te hebben gelegen.

Bron: privacypros

De prijs van transacties zet een daling in en de wachtrij van transacties wordt door de miners verwerkt. De kosten voor versturen bij Bitmymoney zullen mee dalen, zodat je straks weer snel en betaalbaar je bitcoins in eigen beheer kunt nemen, zoals je gewend bent.

Drukte voorbij

Op 12 mei leek de ergste drukte voorbij te zijn. Wij hebben daaropvolgend de fees weer verlaagd. Verzendingen over de blockchain zijn niet langer vertraagd.

De Toekomst

Dit is niet de eerste keer dat het druk is op het Bitcoinnetwerk. Eind 2017 schoot de Bitcoinkoers richting een all-time high van boven de 16.000 euro. Ook toen was er sprake van een hype en werden veel bitcoins verplaatst tussen exchanges en wallets van gebruikers.

En het zal niet de laatste keer zijn... Wanneer de koers nieuwe recordhoogtes bereikt, zullen gebruikers weer hun geld gaan verplaatsen en zal het druk worden op de Bitcoin blockchain.

De oplossing hiervoor ligt in betaalnetwerken op Bitcoin, tweede laags implementaties genoemd. Of in mooi Engels second layer solutions. Een goed voorbeeld hiervan is het Lightning Netwerk, waar we eerder over schreven.