Lightning: Een introductie

Lightning: Een introductie

Hoe moet Bitcoin miljarden transacties per dag gaan verwerken, op weg naar het streven om een wereldwijd betaalmiddel te worden? Het Lightning Network is een van de meest veelbelovende oplossingen voor dit schaalbaarheidsprobleem.

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen die het heeft voor Bitcoin, jou, mij en de toekomst van betalingen.

Schaalbaarheid

Wat uniek is aan Bitcoin is de transparantie en het onuitwisbare verleden. Alle transacties in de blockchain blijven voor altijd zichtbaar. Een uitdaging is het snel groeiende grootboek. In periodes dat Bitcoin aanzienlijk meer wordt gebruikt, loopt het netwerk vast en worden transacties duur.

In tijden van grote vraag in 2018 en 2021 namen de kosten van een Bitcointransactie toe

De meeste transacties wil je helemaal niet voor altijd bewaren. Jouw betaling van een kopje koffie hoeft niet voor eeuwig te worden vastgelegd.

“Contactloos betalen”

Er is behoefte aan Bitcoinbetalingen die snel en goedkoop zijn, en niet voor altijd bewaard blijven. Dit is precies wat een Lightning-betaling biedt: overdracht van waarde via Bitcoin, met de snelheid van contactloos betalen.

Het Lightning Network werkt als een tweede laag bovenop de blockchain van Bitcoin zelf. Deze stelt gebruikers in staat rechtstreeks transacties met elkaar uit te voeren. De veiligheid die Bitcoin garandeert, blijft hierbij intact.

Sneller, goedkoper

Transacties op het Lightning Network zijn veel sneller dan die op het traditionele Bitcoinnetwerk. Dit komt omdat ze niet hoeven te wachten op bevestigingen in de blockchain, maar off-chain worden verwerkt.

Lightning betalingen zijn eenvoudig van aard en gebruiken weinig rekenkracht. Daardoor ligt de fee zeer laag en kan het netwerk voor zowel grote als kleine alledaagse betalingen worden gebruikt. Bitcoin kan op deze manier dienen als een meer praktische vorm van betaling, net als de dollar of euro.

Extra privacy

Een ander belangrijk voordeel van het Lightning Network is de extra privacy die het biedt. De Lightning-transacties bevinden zich in een tweede laag, waarvan de gegevens niet voor altijd worden bewaard.

Voor ons als Nederlanders is het wellicht niet van belang, maar des te meer kunnen gebruikers in gebieden met een onderdrukkend regime hier problemen door ondervinden. Voor deze grote groep mensen is het van belang dat hun privacy behouden blijft.

Het Lightning Network biedt deze benodigde privacy aan haar gebruikers. De identiteit en transactiegegevens blijven bij een Lightningbetaling namelijk volledig anoniem.

Lightning in gebruik

Bovenstaande eigenschappen bieden een extra dimensie in het gebruik van Bitcoin.

Arnhem Bitcoinstad

Onze partner BitKassa neemt sinds 2014 in Nederland het voortouw met het stimuleren van betalen met Bitcoin. Met hun integratie van het Lightning Network maakt BitKassa het mogelijk om in meer dan 200 Nederlandse winkels met Bitcoin te betalen.

Doordat 53 van deze winkels in Arnhem zijn gevestigd, is de stad de grootste Bitcoinstad van Europa.

Het gebruik van het Lightning Network is niet beperkt tot Nederland. In delen van de wereld waar traditionele systemen onbetrouwbaar of ontoegankelijk zijn, staan mensen open voor Bitcoin als alternatief.

Grenzeloos geld

In Nigeria is het krijgen van geld van familie en vrienden uit andere landen voor veel inwoners een belangrijke bron van inkomsten.

Het verzenden van kleine bedragen is vaak duur, omdat er ongunstige wisselkoersen worden gehanteerd. Bovendien moet de afzender zich vaak fysiek identificeren.

Het Lightning Network biedt de mogelijkheid snel en bijna kosteloos geld te sturen naar Nigeria van waar dan ook ter wereld, zonder te worden beperkt door wachttijden, dure valutawissel of fysieke identificatie.

Kleine aankopen

Een ander opmerkelijk voorbeeld is El Salvador, een Latijns-Amerikaans land dat onlangs Bitcoin en het Lightning Network is gaan gebruiken als oplossing voor de grote afhankelijkheid van de dollar. In El Salvador is groot ingezet op het gebruik van Lightning. Door de bijna onmiddellijke verwerking en lage kosten, biedt dit een handig alternatief om dagelijkse betalingen uit te voeren.

Het succes van Lightning

Het gebruik van het Lightning Network is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sinds 2018 is het aantal betaalpunten op het netwerk aanzienlijk gegroeid, wat ervoor heeft gezorgd dat de transactievolumes in enkele jaren meer dan vervijfvoudigd zijn.

De hoeveelheid transacties is in minder dan 2 jaar vervijfvoudigd

De toenemende populariteit van het Lightning Network kan een ​​revolutie teweeg gaan brengen in de manier waarop mensen Bitcoin zien en gebruiken.

Lightning bij Bitmymoney

We zien de potentie van lightning als de groei voor Bitcoin. Bitmymoney wil lightning inzetten op haar platform. In eerste instantie denken we aan een mogelijkheid om betalingen vanuit de app te doen.

Heb je ideeën over hoe jij Lightning zou willen gebruiken bij Bitmymoney? Stuur dan je suggestie naar support@bitmymoney.com.