Historische dag voor Bitcoin

Historische dag voor Bitcoin

Vandaag is het zover. Op 7 september 2021 is El Salvador het eerste land ter wereld geworden dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft aangenomen.

Hoe is Bitcoin een wettelijk betaalmiddel?

De Salvadoriaanse nationale munt - de colón - werd in 2001 instabiel. Sindsdien wordt de Amerikaanse dollar gebruikt als wettig betaalmiddel. De wet die vandaag actief wordt, introduceert Bitcoin als wettig betaalmiddel naast de dollar.

El Salvadorianen kunnen vanaf vandaag in de winkel betalen met Bitcoin en hun belastingaangifte in Bitcoin voldoen.

Ondernemers worden verplicht Bitcoin te accepteren wanneer iemand ermee wil betalen. De wet waarborgt de beschikbaarheid van wisseldiensten, zodat bedrijven die Bitcoin accepteren altijd snel en zonder valutarisico kunnen terugwisselen naar de dollar.

"Bitcoin is an open and free system. So, they don't have to trust us. They have to trust the system, and we trust the system." - Nayib Bukele, President of El Salvador

De overheid lanceert de app "Chivo". Dit is een digitale portemonnee waarin voor burgers die hem downloaden direct 30 dollar aan Bitcoin zit. Met deze app is het mogelijk om in Bitcoin te betalen en om Bitcoin te ontvangen en versturen. Ook kun je Bitcoin vasthouden in deze app.

Het staat iedereen vrij om al dan niet de app te downloaden en te gebruiken.

Doe mee met El Salvador

Er is een online actie om El Salvador symbolisch te steunen: op 7 september koopt iedereen voor 30 dollar aan Bitcoin.

Bitmymoney doet hieraan mee, lees meer in ons artikel over deze actie.

Het begin: El Zonte - Bitcoin Beach

Bitcoin Beach is een lokaal geleid Salvadoriaans initiatief dat in 2019 in het surfdorp El Zonte is ontstaan. Lokale bedrijven en diensten accepteren betalingen in Bitcoin. Locals kunnen hun nutsrekeningen (telefoon, water en elektriciteit) betalen met Bitcoin via het Lightning Network. Ook medische zorg, eten en zelfs knipbeurten worden onderling afgerekend in Bitcoin.

Wat in 2019 begon in een van de armste regio's van El Salvador, heeft geleid tot een nationaal initiatief.

Waarom Bitcoin?

El Salvador heeft als redenen genoemd om Bitcoin als legaal betaalmiddel in te voeren:

Mensen zonder toegang tot een bankrekening helpen, het ontvangen van gelden uit het buitenland en om El Salvador op de kaart te zetten als innovatief land.

Geen bankrekening (unbanked) "Be your own bank"

Toegang tot een bankrekening is voor ons vanzelfsprekend, maar in El Salvador heeft 70 procent van de inwoners geen bankrekening. Wereldwijd zijn er 1.6 miljard mensen die geen bankrekening hebben. Zelfs in de Verenigde Staten zijn er meer dan 14 miljoen mensen zonder bankrekening.

Zonder een bankrekening leven is een grote uitdaging, zowel om te sparen als om te betalen. Het aanhouden van contant geld is enorm riskant. Een Bitcoin-portemonnee beschermt je spaargeld. Daarnaast kun je snel betalingen verzenden en ontvangen. Zo kunnen houders van Bitcoin genieten van de diensten van een bank, zonder dat ze een bankrekening hoeven te openen.

Geld naar huis sturen (remittance)

El Salvador kent 6,5 miljoen inwoners. De 2,5 miljoen Salvadorianen die buiten El Salvador wonen sturen veel geld naar huis, elk jaar voor ongeveer 6,5 miljard dollar, dit is bijna een kwart van de totale economie. De economie van El Salvador is sterk afhankelijk van deze fondsen.

Voor het terugsturen van geld gaat via diensten zoals Western Union en MoneyTransfer. Zij rekenen forse commissies en hanteren ongunstige wisselkoersen. Ook zijn in afgelegen gebieden geen kantoren beschikbaar.

Daarentegen stelt Bitcoin iedereen met een mobiele telefoon in staat om geld te ontvangen, ongeacht de locatie. De App op hun mobiele telefoon beveiligt de ontvangen gelden. Met de ontvangen bitcoin kan betaald worden in winkels, gewisseld worden naar dollar of mee gespaard worden voor later.

El Salvador op de kaart

Het kleinste land van Zuid-Amerika heeft zich met deze gewaagde monetaire actie op de kaart gezet als innovatief land.

Meerdere andere Latijns-Amerikaanse leiders hebben aangegeven dat ze het voorbeeld van El Salvador willen volgen. Dit zal een grote verandering in de reputatie van Bitcoin op het wereldtoneel tot gevolg hebben.