Grootste prijsstijging van 2023

Grootste prijsstijging van 2023

Dat is lekker wakker worden: een flinke plus voor Bitcoin. De koers steeg vannacht 12% tot boven de 32.000 euro. De oorzaak lijkt te liggen in nieuws over een Bitcoin ETF.

Een Bitcoin ETF biedt beleggers een toegankelijke manier om in Bitcoin te investeren, zonder zelf Bitcoin te verhandelen. Een ETF is een elektronisch verhandelbaar fonds, dat streng gereguleerd is en verhandelbaar op brede financiële markten.

Al jaren vragen bedrijven in de VS toestemming voor het uitgeven van een Bitcoin ETF. En telkens worden deze afgewezen door de Securities and Exchange Commission.

Licht aan de horizon

Een bedrijf in de VS ging in beroep tegen de afwijzing van hun ETF-aanvraag en won. De Securities and Exchange Commission moet van een hogere rechter de Bitcoin ETF aanvraag opnieuw in behandeling nemen.

Als een Bitcoin ETF doorgang vindt, zou dit leiden tot meer vraag naar Bitcoin. En meer vraag betekent vaak een stijgende koers.

Met dit nieuws nam de markt alvast een voorsprong, wat leidde tot de stijging van de koers.

Waarom is een Bitcoin ETF belangrijk?

Het nut van een ETF voor Bitcoin is reden voor discussie in de Bitcoin-wereld. 

Het geeft Bitcoin erkenning als financieel product en maakt de afgeleide van Bitcoin verhandelbaar op een grotere markt. Voor veel beursgenoteerde bedrijven is het niet toegestaan Bitcoin te bezitten. In de vorm van een ETF kan het daarentegen wel op de balans genomen worden.

Daar staat tegenover: een Bitcoin ETF is géén Bitcoin. De uitgever van het fonds houdt Bitcoin aan en introduceert zichzelf daarmee als tussenpartij.

Dit is iets wat Bitcoin juist niet nodig heeft. Het decentrale netwerk maakt vertrouwde derden overbodig. Een Bitcoin ETF lijkt op die grond nutteloos.

Hoogste koers in 2023

De koersstijging voedt de positieve trend die we al zagen dit jaar. Opende januari nog rond de 16 duizend euro per bitcoin, inmiddels is deze verdubbeld en noteert Bitcoin met 32.000 euro haar hoogste waarde in 2023.

Koersverloop van Bitcoin in 2023

Voor trouwe volgers van ons blog komt dit niet als een verrassing. De koersstijging past binnen de 4-jaarscyclus die Bitcoin kent. Na een hype-jaar volgen twee jaren van pessimisme.

Elke vier jaar halveert de uitgifte van nieuwe bitcoins. De volgende halving zal begin 2024 plaatsvinden, een periode die telkens gevolgd wordt door een stijging van Bitcoin naar nieuwe hoogtes.