“Hier alleen pinnen graag”
Je hebt het vast gemerkt tijdens het winkelen, of bij het afrekenen van je drankje aan de bar: "Hier alleen pinnen graag." De eeuwenoude gewoonte om contant te betalen lijkt langzaam te vervagen.
Op het eerste gezicht oogt dit onschuldig; contactloos betalen met een pasje of telefoon is natuurlijk ook veel makkelijker. Maar wat als je op een gegeven moment helemaal nergens meer met een briefje van vijftig terecht kunt?
De terugloop van cash
We bevinden ons op een kruispunt in de financiële geschiedenis, waarbij het gebruik van contant geld afneemt en digitale betalingen aan terrein winnen. Dit roept belangrijke vragen op over de privacy, controle en de toekomst van ons monetaire systeem.
Deze ontwikkeling komt duidelijk naar voren bij het analyseren van betalingsgedrag in Nederlandse winkels. De onderstaande grafiek die de trend over het afgelopen decennium toont, weerspiegelt dit helder:
In de afgelopen tien jaar vond er in Nederland een opmerkelijke verschuiving plaats; minder dan 20% van alle winkelbetalingen gebeurt nu nog contant, in 2013 was dit nog meer dan de helft.
Gezien de digitalisering van ons dagelijks leven is dit een logische ontwikkeling.
Je krijgt je salaris op je bankrekening gestort, je smartphone is nu je portemonnee. De noodzaak om alsnog contant geld te pinnen neemt af. Waarom zouden we nog contant betalen, wanneer het digitale alternatief zo voor de hand liggend is?
Vorm van soevereiniteit
Hoewel het gemak van pinnen onbetwistbaar is, geeft contant geld ons een mate van vrijheid wat digitaal geld niet kan evenaren. We kunnen overal en altijd cash betalen, zonder dat onze transacties kunnen worden getraceerd of tegengehouden.
Contant geld geeft ons de mogelijkheid om transacties te verrichten, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen, elektriciteit, of zelfs het internet.
"Waarom zou je nog contant betalen, als het digitale alternatief zo voor de hand liggend is?"
Cashloze samenleving
Wanneer contant geld verdwijnt, betekent dit het wegvallen van een onmiskenbaar goed; het hebben van een keuze. Ga je voor gemak, snel of online, dan kies je voor digitaal betalen. Ben je op vakantie, offline, of in een situatie dat je je privacy wil beschermen, dan gebruik je contant.
Wanneer de tweede optie vervalt, geven we de controle over ons eigen geld uit handen. Met als gevolg dat onze financiële vrijheid meer en meer aan banden wordt gelegd.
Wat is het plan B, als de dagen van contant geld geteld zijn?
Bitcoin, het nieuwe contant
Ons betaallandschap verandert continu, misschien wel sneller dan we soms zouden willen. Het is daarom essentieel om vooruit te denken en te begrijpen wat deze aanpassingen voor jou kunnen betekenen, zodat je hierop kunt anticiperen.
Dit is waar Bitcoin haar waarde toont. In een wereld waarin overheden en centrale banken steeds meer controle krijgen over ons geld, biedt Bitcoin een gedecentraliseerd alternatief.
Bitcoin deelt vele eigenschappen met contant geld - het is wereldwijd bruikbaar, en biedt de mogelijkheid om online te betalen zonder tussenkomst van derden.
Door de voordelen van digitalisering te combineren met het Lightning Network, behoudt Bitcoin het gemak van online betalen zonder concessies te doen aan je privacy.