Bitcoin als onderdeel van je beleggingen: hoe, hoelang en hoeveel?

Bitcoin als onderdeel van je beleggingen: hoe, hoelang en hoeveel?

Dit is de vraag uit het artikel van Forbes van 26 juli 2022. We hebben de belangrijkste punten uit dit artikel voor je vertaald.

De opvattingen en conclusies die in dit onderzoek worden gedaan, liggen in lijn met waar Bitmymoney voor staat. Door op een goede manier Bitcoin toe te voegen aan je beleggingen en te kiezen voor de lange termijn (meer dan 4 jaar) kun je resultaat halen en houd je neveneffecten zoals emotioneel handelen en kortetermijndenken buiten de deur.

In een rapport van de CFA Institute Research Foundation werd gekeken naar de impact van Bitcoin op een beleggingsportefeuille tussen januari 2014 en september 2020. Gedurende deze periode verbeterde het rendement met bijna 24% door het opnemen van slechts 2,5% aan Bitcoin.

Het toevoegen van Bitcoin aan je beleggingen kan een positief effect hebben op je langetermijnrendement.

Voor zo’n klein deel is het effect behoorlijk groot. Dat dit kan, is niet verwonderlijk; Bitcoin is in deze periode namelijk met 2.875% gestegen.

Als we over een kortere periode kijken dan is het effect anders. Stel dat je in december 2020 dezelfde hoeveelheid crypto had toegevoegd aan je portefeuille, dan was de impact tot juli 2022 zo goed als nul geweest.

Dan is dus wel de vraag: "Met welk percentage in crypto zou je je portfolio optimaal kunnen beïnvloeden?"

Hoeveel Bitcoin moet je bezitten?

De meeste experts zijn het erover eens dat Bitcoin niet meer dan 5% van je beleggingen zou moeten uitmaken.

Dit bedrag is "klein genoeg om een ​​belegger comfortabel te houden in periodes van hoge volatiliteit, maar ook groot genoeg om een positieve impact te hebben wanneer de prijzen hard stijgen", zegt Bruno Ramos de Sousa, partner bij Hashdex.

Sommige experts, zoals Aaron Samsonoff, chief strategy officer en mede-oprichter van InvestDEFY, staan ​​percentages tot 20% toe.

Maar hoeveel crypto er in je portefeuille zit, hangt uiteindelijk af van jouw risicotolerantie en overtuigingen over cryptovaluta.

Naast de hoge langetermijn-rendementen, hebben cryptocurrencies de neiging om buitensporig veel volatiliteit te hebben: de koersen gaan flink op en neer. En hier moet je als investeerder mee om kunnen gaan.

Experts zeggen dat een klein percentage je algehele rendement al aanzienlijk kan verbeteren, zonder dat je het risico loopt op financiële schade als je investering veel waarde verliest of zelfs helemaal verdwijnt.

"Het toevoegen van cryptovaluta aan je portfolio kan een geweldige manier zijn om goed te profiteren van langetermijnwinsten, terwijl je weet dat als het tegenvalt, niet meteen je hele beleggingsportefeuille verloren gaat", zegt Callie Stillman, partner bij Lift Financieel.

Hoe moet mijn crypto-portfolio eruit zien?

Als je eenmaal hebt besloten hoeveel cryptovaluta je wilt bezitten, wordt de volgende vraag in welke munten je het best kunt investeren.

Edelman stelt vier opties voor. De eerste keuze is om alleen Bitcoin aan te houden. Het is de oudste en grootste speler in de cryptomarkt, en geeft daarmee de meeste zekerheid.

“Als instellingen investeren, kopen ze doorgaans alleen Bitcoin. Het levert misschien niet de hoogste winst op, maar het zal wel de laatste zijn die naar nul gaat"

Naarmate de marktdominantie van Bitcoin minder wordt, wordt het steeds belangrijker jouw positie te diversifiëren, zegt Martin Leinweber, productstrateeg voor digitale activa bij MarketVector Indexes.

Een portfolio met 10% crypto

"Verschillende activa leveren opmerkelijk verschillende rendement-patronen", zegt Leinweber. "Hoewel correlaties op korte termijn hoog kunnen zijn, heeft Bitcoin op langere termijn niets te maken met een gaming-token zoals Axie Infinity of een exchange-token zoals Binance Coin (BNB)."

Een populair alternatief voor Bitcoin is Ethereum, de op één na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, met een marktdominantie van 18%. "Velen geloven dat het een veel groter nut heeft voor de wereldwijde handel en daarom aan bekendheid zal blijven winnen", zegt Edelman. Veel andere munten en tokens vertrouwen ook op de Ethereum-blockchain.

Je zou ook een portfolio kunnen hebben met een mix van Bitcoin en Ethereum. "Ze zijn de Coke en Pepsi van crypto", zegt Edelman. Door in beide te investeren, heb je meer dan 60% van het marktaandeel in crypto.

Edelman stelt een verdeling van 50-50 of 60-40 voor. "Anders doe je een grote gok", en "gokken moeten worden vermeden aangezien deze activaklasse al riskant genoeg is."

Je moet alleen cryptocurrencies gebruiken die je hebt onderzocht en waarin je je prettig bij voelt om in te investeren. "Lees de whitepapers erover om beter te begrijpen hoe ze werken en wat hun doel is", zegt ze.

Hoe je jouw Bitcoinportfolio beheert

Het behouden van een langetermijnperspectief, dat wil zeggen jaren en decennia, is de sleutel tot het beheren van jouw portfolio. "Dit is een nieuwe en dus zeer volatiele activaklasse, en je moet je concentreren op het winstpotentieel over decennia, niet over weken of maanden", zegt Edelman.

Leinweber zegt dat portefeuilles over een periode van vier jaar of langer over het algemeen winstgevend zijn. "Het is een investering in een nieuwe technologie, geen plan om snel rijk te worden."

Veel experts raden aan om de dollar-cost-average-strategie te gebruiken, waarbij je om de bepaalde tijd een vast bedrag aankoopt of verkoopt, ongeacht wat de koers doet. Dit kan emotioneel handelen voorkomen.

“De markt perfect proberen te timen of elke dag je portefeuille checken leidt over het algemeen tot meer stress en slechte besluitvorming. In plaats daarvan is het beter om periodieke evaluaties van je posities te hebben op basis van jouw visie op de markt, niet veel anders dan een aandelenportefeuille”, zegt De Sousa.

"Als je geen actieve handelaar bent, moet je een vast percentage aan crypto hebben en dit regelmatig opnieuw in evenwicht brengen naar je ideale verhouding", aldus Greg King, oprichter en CEO van Osprey Funds.

Hoe je jouw portfolio kunt blijven volgen

Het belangrijkste advies bij het volgen van jouw crypto-portfolio is om van te voren duidelijk te hebben hoe je instapt en voor hoelang, zegt Samsonoff. Ken jouw trigger om in te stappen en om uit te stappen met de tijdslijnen voordat je aan de slag gaat.

"Zonder een duidelijk plan, zal je overtuiging - of het gebrek daaraan - worden getest, en bezwijken onder de hoge volatiliteit van deze jonge beleggingstak".

Samenvatting

  • Niet meer dan 5% van je totale beleggingen
  • Bitcoin als belangrijkste onderdeel
  • Lange termijn, minimaal 4 jaar
  • Stap gefaseerd in met Dollar Cost Average strategie
  • Houd een vast percentage aan van crypto in je beleggingen
  • Zorg voor een plan om uit te stappen