langetermijn denken werkt

Sparen, waarom zou je?

Bij Bitmymoney vinden we het langetermijndenken erg belangrijk als het gaat om beleggen in Bitcoin. Wanneer je het nieuws volgt, valt je misschien op dat deze visie de laatste tijd ontbreekt. Handelen met geleend geld en het promoten van een eindeloze zee munten zorgen voor ruis op de lijn. Hoe kun je als belegger toch de juiste keuzes blijven maken?

Als je afstand neemt, zie je dat Bitcoin door de jaren een turbulente weg omhoog aflegt, van een experiment in 2012 richting een serieus financieel instrument in de toekomst.

Het aantal gebruikers van Bitcoin blijft elk jaar toenemen. Dat grote investeerders de waarde van Bitcoin inzien, draagt bij aan de groei van het netwerk. Bekende bedrijven zoals Tesla en Microsoft Strategy toonden interesse door de munt aan hun balans toe te voegen. El Salvador werd het eerste land ter wereld dat Bitcoin een wettig betaalmiddel maakte.

Als jij ook van mening bent dat Bitcoin een rooskleurige toekomst tegemoet gaat, is dit een goed moment om te gaan beleggen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Je kunt de markt niet timen

Door het proberen de markt te voorspellen, maken de meeste mensen fouten en wordt er minder rendement behaald, soms zelfs geld verloren. Als je geen ervaren handelaar bent, is de kans groot dat jij hier bij hoort, terwijl dit helemaal niet nodig is. Hieronder de drie meestgemaakte fouten van beginnende beleggers:

1. Je begint nooit

Misschien herken je dit. Je wacht op hét moment om bitcoin te kopen. De gelegenheid doet zich steeds niet voor. Als de koers omhoog gaat wacht je nog even - je wil tenslotte niet te duur kopen. Wanneer de prijs daalt voelt het weer heel riskant - het kan nog verder zakken.

2. Alles in één keer kopen

De koers is in de tussentijd weer een stuk omhoog geklommen, en je geduld begint op te raken. Wat als de prijs nooit meer zo laag komt? Uit de angst om de hele beweging te missen, koop je in één keer veel meer bitcoin dan je van plan was.

3. Buy high, sell low

En ja hoor, net wanneer je toch bent ingestapt begint de koers al met dalen. Wat nu? De kans is groot dat je in lichte paniek gaat verkopen, op het moment dat de koers harder zakt dan je verwacht had. Komt dit je bekend voor?

Door teveel met handelen bezig te zijn, loop je het risico emotioneel betrokken te raken. Handelen uit emotie leidt vaak tot een verkeerde beslissing.

Bitmymoney helpt

Je kunt bij de opbouw van je portfolio jezelf beschermen tegen emoties en verkeerde beslissingen. Je inleg verdelen over een langere periode is hiervoor een veilige oplossing. Je spreidt je koersrisico en het geeft rust; elke dag de koers volgen en nadenken over kopen of verkopen behoort tot het verleden.

Je spaarplan instellen

Wanneer je voor jezelf hebt besloten met welk bedrag je maandelijks Bitcoin wilt kopen, kun je deze transacties geheel automatisch laten uitvoeren.

Via je bank maak je een periodieke overschrijving aan. Of je dit bedrag nou maandelijks, wekelijks of dagelijks wilt overmaken, en of je liever goud of Ether spaart, het kan allemaal.

Door op deze manier je aankopen automatisch te verdelen vergroot je het draagvlak van je portfolio, en stabiliseer je de gemiddelde aankoopprijs. Dit bespaart een hoop tijd en moeite, en beschermd je tegen prijsschommelingen op korte termijn.

Inzicht in je rendement

Recentelijk is er een nieuwe functie aan het platform toegevoegd; de Return on Investment.

Return On Investment laat je in een oogopslag zien welk rendement je hebt behaald. Daarbij zie je het bedrag waarmee je het jaar bent begonnen, en wat je totaal aan waarde hebt gespaard.

Belastingvrij sparen voor je kind

Nu je voor jezelf een spaarplan hebt, is er ook de mogelijkheid om bitcoin opzij te zetten voor de toekomst van je kinderen.

Lees ons artikel Sparen voor kinderen, als je wil weten hoeveel Bitcoin je jaarlijks belastingvrij kunt schenken.