'Het is nu makkelijker een vertrouwde partij te vinden voor Bitcoin'

'Het is nu makkelijker een vertrouwde partij te vinden voor Bitcoin'

Bert Panneman (68) had enige tijd zijn belangstelling voor Bitcoin en andere cryptovaluta verloren. "De koers van Bitcoin zweefde in mijn beleving lange tijd rond de €25.000, dus dat was niet zo spannend".

Toen de koers eind 2023 weer ging stijgen, is hij opnieuw ingestapt. "Voor een paar duizend euro."Ik had nog iets van € 1700 staan; niet veel dus".

Lees het interview met Bert uit 2018 in de reeks over actieve cryptobeleggers. 

Pensioen

Panneman heeft zowat zijn hele leven bij banken gewerkt, in tal van communicatiefuncties. Hij heeft het sinds zijn pensionering ‘heel druk’. "Ik moet tijd maken voor mijn hobby's: tennis, fietsen, filatelie." Alleen al mijn postzegelverzameling, waar ik al veertig jaar aan bouw, vergt zeeën van tijd. Ik heb wel een vrachtauto vol albums".

Die postzegels heeft hij niet voor de mogelijke verdienste. "Daar krijg je uiteindelijk minder voor terug dan je er voor hebt betaald". 

Anders ligt dat bij zijn beleggingen in aandelen, zoals in Adyen en ING, waar hij tot voor kort werkte. "Toen bijvoorbeeld de koers van Adyen augustus 2023 plotseling kelderde, heb ik direct nog wat extra aandelen in het bedrijf gekocht. Dankzij mijn kennis van de onderneming en haar markt weet ik dat het in de basis een gezonde zaak is. En zie: Ik heb op de laagste koers van €600 gekocht en medio november dat jaar stond die al weer boven de €1.000. Ik heb direct weer een paar stuks verkocht".

Bitcoinvooruitzichten

Iets dergelijks verwacht Panneman ook van de Bitcoin. "Met name nu we weer richting mogelijke acceptatie van ETF’s op de Bitcoin gaan", zegt hij. ETF’s vertegenwoordigen een gehele beursindex in één keer. Panneman: "Dat moet toch eens gebeuren. Verschillende gerenommeerde vermogensbeheerders, zoals BlackRock, vragen er al tijden om. ETF's zijn vooral populair bij jonge mensen en beginnende beleggers. Als de ETF's voor cryptovaluta erdoor komen, nemen ze die er gewoon bij. Het zijn mooie, gebalanceerde pakketjes tegen lage kosten".

Ook van belang is volgens Panneman dat de markt voor bitcoins een stuk solider is geworden. "Het kaf is van het koren gescheiden. Dankzij betere regelgeving zijn malafide praktijken naar de achtergrond gedrukt. Die hebben hun trekken thuis gekregen. Het is nu makkelijker om een vertrouwde partij zoals Bitmymoney te vinden en in de arm te nemen".

Tegenslag

Zelf is Panneman ook door schade en schande wijzer geworden. "Ik had op een Nederlands cryptoplatform belegd in een aantal alternatieve coins zoals Cardano, Dogecoin en Ripple. Maar de tweestapsverificatie werkte opeens niet meer. Ik kon mijn eigen rekening niet meer in. Ik bleek gehackt te zijn. Ze hebben mijn complete rekening leeggehaald! Gelukkig bleef de schade beperkt tot €2.000. Ik had toevallig net al mijn ripples verkocht. Die waren in twee jaar tijd gestegen van €300 naar €2.000. Maar een hele nare ervaring is het natuurlijk wel”.

"Bitcoin, bij die ene coin houd ik het"

“Achteraf bezien, en dat zei ik in 2018 ook, maakt het niet zoveel uit in welke cryptovaluta je belegt, want ze volgen in grote lijnen toch de koers van Bitcoin. Dus bij die ene coin houd ik het voorlopig maar weer".

Afromen

Net als veel anderen, roomt Panneman steeds af. "Ik ga door met de winst. Zo heb ik in de loop der tijd wel € 20.000 verdiend." Wat hij afroomt, gebruikt hij echter wel voor andere beleggingen. Goud vindt hij niet echt interessant, dus ook niet de goud-tokens bij Bitmymoney. "Die heb ik wel bij ze gehad, maar deden vrijwel niets. Ik houd al jaren als stelregel aan dat 1 gram goud staat voor € 50. Nu is dat ongeveer € 60, terwijl de pers maar roept over torenhoge prijzen. Ik vind de koers van goud te stabiel om er mee te kunnen inspelen op koersfluctuaties. En dividend krijg je er ook niet op”.

Koersverloop een mysterie?

Dat mensen tijdens een crisis hun heil zoeken in cryptovaluta als veilige haven, wat ooit wel werd verondersteld, is volgens Panneman nooit gebeurd. “De cryptokoersen gingen in zo'n situatie net zo hard onderuit als de financiële markten”. 

Dus ook het koersverloop van Bitcoin blijft een mysterie? "Ja en nee. Ik zag laatst op Bitmymoney een grafiek met het koersverloop van de bitcoin sinds het begin. Daarin zie je een fraaie vierjaarlijkse cadans, waarin de toppen steeds hoger worden en de dalingen steeds minder fors”. 

“Het deed me denken aan de Boléro van Ravel. Die zwelt ook al maar aan, tot een uitbarsting. Totdat het stuk plotseling is afgelopen".

Daar gaat de vergelijking mank, mogen we hopen.

Dit artikel is geschreven door Peter de Ruiter