Redenen om Bitcoin op de balans te nemen
Waarom koopt Elon Musk Bitcoin?
De zichtbaarheid van Bitcoin als financieel instrument neemt elk jaar toe. De regulering van de cryptomunt in Europese wetgeving opende de deuren voor zakelijk gebruik. Welke voordelen biedt Bitcoin aan jouw bedrijf?
Elon Musk ging je voor
Tesla maakt vorig jaar februari bekend voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins te hebben gekocht uit bedrijfsreserves. Hiermee kwam Tesla op de tweede plaats van de beursgenoteerde bedrijven met Bitcoin in bezit. Over de nummer één van de beursgenoteerde bedrijven in Bitcoin, lees je verderop in dit artikel meer.
Potentiële upside
Voor de reserves in je bedrijf is waardebehoud van groot belang. Je wil opgebouwde reserves kunnen inzetten in de toekomst, onafhankelijk van de marktomstandigheden van je bedrijf. Op dit punt kent Bitcoin een levendige discussie. De munt bereikte zijn huidige waarde met grote schommelingen, wat een mate van onvoorspelbaarheid met zich meebrengt. Critici gebruiken dit als argument tegen Bitcoin als spaarmiddel.
Kijk je echter naar de waarde van de munt over meerdere jaren, dan is er sprake van een uitzonderlijke waardetoename. De onderliggende motivatie is dat Bitcoin het geld van de toekomst is. Het afgelopen decennium laat zien dat Bitcoin goed op weg is om dit waar te maken. De marktwaarde van Bitcoin was 140 miljoen euro in januari 2013. In januari dit jaar bedroeg dit 800 miljard euro. De koers van Bitcoin steeg gemiddeld jaarlijks 125% over een periode van 9 jaar.
Het Bitcoin ecosysteem van 2013 is niet meer te vergelijken met dat van 2022. Het is veel professioneler en gereguleerd in de belangrijke economische regio's. Hierin schuilt de potentie op aanhoudende groei.
De vraag is niet óf je Bitcoin op de balans wil nemen. De vraag is welk percentage van je eigen vermogen je wil blootstellen aan deze potentiële upside.
Lange termijn visie
Het naast elkaar zetten van de beweeglijke Bitcoinkoers en de gemiddelde koers over 200 weken, maakt de afgelegde waardeontwikkeling goed zichtbaar. Bij de beslissing om Bitcoin op de balans te nemen past een commitment van minimaal vier jaar. Jaren met flinke koersstijging wisselen jaren met koerscorrecties af. De lange termijn trend blijft positief.
https://www.lookintobitcoin.com/charts/200-week-moving-average-heatmap/
Aankoopstrategie
De bestuurders zijn het erover eens om Bitcoin op de balans te nemen. De zakelijke rekening bij Bitmymoney is geopend. Je bedrijf is er klaar voor. Dan is het belangrijk dat je hebt bepaald welk deel van de reserves je bedrijf gaat aanhouden in Bitcoin.
Dit zal per bedrijf verschillen. De investeringshorizon van minimaal vier jaar is hier van belang. Verwacht je op kortere termijn aanspraak te gaan maken op je reserves, dan zul je voorzichtiger zijn en bijvoorbeeld beginnen met een balanspositie van 1% in Bitcoin. Bedrijven met flinke reserves kunnen ervoor kiezen om te groeien naar 5% Bitcoin op de balans.
De geldreserve van Tesla bedroeg 19 miljard dollar. De aankoop 1,5 miljard dollar resulteerde in 7,7% balanspositie van Bitcoin.
Het timen van de markt
Onderdeel van je aankoopstrategie is het inplannen van je aankopen. Koersfluctuaties zijn een gegeven. Door je aankopen te spreiden beperk je het koersrisico dat je loopt wanneer je op één moment de gehele aankoop doet.
Bedrijven doen dit door een eerste deel van de positie te nemen nadat het bestuur positief heeft besloten. Waarna de rest over een langere periode gespreid wordt aangekocht. Stel je bedrijf wil voor 80k euro een positie in Bitcoin nemen. Na het besluit wordt overgegaan tot een aankoop van 20k. De resterende 60k wordt ingepland door een periodieke overschrijving van 5k die ingesteld wordt op 12 weken herhalen.
De nummer één
Het bedrijf dat Bitcoin als treasury reserve asset op de kaart heeft gezet is Microstrategy. Het bedrijf maakte in augustus 2020 hun eerste aankoop bekend. Er werden 21.454 bitcoins op de balans genomen voor 250 miljoen dollar, bij een gemiddelde koers van $11.650 per bitcoin.
De Amerikaanse leverancier van software voor data-analyse bleef grote aankopen doen, onafhankelijk van de koers van Bitcoin. In 2020 had het bedrijf 85% van hun dollar reserve omgezet in Bitcoin.
Daar bleef het niet bij. Het bedrijf ging leningen aan om daar bitcoins mee te kopen. CEO Michael Saylor werd een veel geziene gast op business tv-kanalen, waar hij de risico's van de dollar en zijn motivatie voor hun positie in Bitcoin uitlegde.
Inmiddels bezit het bedrijf 125.051 bitcoins met een marktwaarde van 5 miljard dollar.