Zakelijk en belasting

Zakelijk en belasting

Afweging beleggen zakelijk of in privé

Je kunt bitcoins aankopen zakelijk of privé, daarbij zijn verschillende afwegingen.

Privé

Het kan verstandiger zijn om bitcoins als privé te kopen, aangezien waardestijging dan niet telt als winst en je geen belasting hoeft te betalen over waardestijgingen.

Bitcoin wordt gezien als vermogen en als belegging.  Een belegging in privé wordt in box 3 belast met een vermogensrendementsheffing. Hier vind je de belastingupdate 2022.

Zakelijk

Als je zakelijk belegt is een eventuele waardestijging belast als winst en kan een eventuele waardedaling ten laste worden gebracht van het resultaat van de onderneming.

Let dus op als je van een zakelijke bankrekening Bitcoin koopt en verkoopt, in dat geval kunnen winsten en verliezen meetellen. De resultaten van  handelen komen tot uitdrukking in de in de winst-en-verliesrekening.
De belastingdienst heeft een overzicht gemaakt hoe en wanneer de Bitcoin worden belast.

Als je overweegt te beleggen met geld uit je zakelijke onderneming, kun je dit het beste met je accountant bespreken. Is het voordelig om het geld eerst uit te keren naar privé of kun je het geld beter in de onderneming (BV) beleggen? Wat voor jou optimaal is, hangt niet alleen af van de belastingtarieven, maar ook van het doel van je beleggingen en je risicohouding. Kortom, dit vereist maatwerk.

Als je overweegt om zakelijk te beleggen, overleg dit met je accountant.