Satoshi's rekening december 2023

Satoshi's rekening december 2023

Sinds oktober lees je over het spaarplan van Satoshi, waarbij we iedere maand investeren in Bitcoin, onafhankelijk van de koers.

De strategie is simpel en tegelijkertijd effectief - elke maand koop je automatisch voor eenzelfde bedrag Bitcoin bij. Het spreiden van je aankopen biedt voordelen, zoals je kunt lezen in het eerste artikel van deze reeks.

Aankoop december

Gisteren werd de derde aankoop uitgevoerd en ontvingen we 0,01292533 bitcoin. Wanneer we de hoeveelheid Bitcoin die we nu kregen vergelijken met oktober, is duidelijk zichtbaar dat de koers flink gestegen is. 

Drie aankopen van €500 aan Bitcoin

Kocht ons programma begin november nog voor een koers van 34.500 euro per bitcoin, dit keer was de prijs 38.141 euro. 

Zo zie je twee kanten aan een koersstijging: we krijgen minder Bitcoin voor deze aankoop, maar de bitcoins uit eerdere aankopen zijn meer waard geworden. Andersom, wanneer de koers daalt, worden gespaarde bitcoins minder waard. Daar staat de wetenschap tegenover dat het spaarprogramma goedkoper inkoopt. 

Op deze manier geeft het spaarprogramma rust, onafhankelijk van de koers.

De kracht van consistentie

Hoe groot is het effect van de laatste aankoop op onze gemiddelde aankoopprijs?

Hoe staan we ervoor?

We kochten de voorgaande maanden Bitcoin tegen koersen van €25.500 en €34.500. De gemiddelde aankoopprijs lag toen op €29.400. Na de duurdere aankoop van december komt deze op €32.275 te liggen. 

Bezit en waarde na drie maanden Bitcoin sparen

Return on Investment

Ons portfolio is op dit moment €1.803 waard. Met een inleg van €1.500 komt dat neer op zo’n 20% rendement.

Door regelmatig te kopen, maak je je minder afhankelijk van de koers van het moment. Dit illustreert de effectiviteit van DCA: het spreiden van aankopen vermindert je risico en strijkt de gemiddelde kosten glad.

“Dollar Cost Averaging (DCA) is de Engelse benaming voor het spreiden van je inleg over een langere tijd“

Vragen van lezers

We kregen van sommige lezers vragen over het spaarplan toegestuurd. Veel van deze vragen waren naar aanleiding van de recente prijsstijging. We hebben er drie uitgekozen die we hier beantwoorden.

“Wat als de markt blijft stijgen? Moet ik mijn strategie gaan herzien?”

Onze benadering is ontworpen voor de lange termijn. Onafhankelijk van fluctuaties op de korte termijn, biedt DCA je een manier om je vermogen in Bitcoin geleidelijk te vergroten. 

“Hoe passen we ons aan als Bitcoin straks daalt?"

Een daling is een kans om meer Bitcoin te kopen tegen een lagere prijs, wat je gemiddelde verder verlaagt en je rendement op de lange termijn verhoogt. Je spaarplan hiervoor aanpassen is niet nodig. 

"Heeft de hoge aankoop in december jullie strategie ondermijnd?”

Nee, integendeel. Dit is waar de kracht van consistent sparen naar voren komt. Onze eerdere aankopen tegen lagere prijzen balanceren de aankoop tegen een hogere koers uit, waardoor we een gunstige gemiddelde prijs behouden.

Staat jouw vraag hier niet bij, maar ben je wel op zoek naar een antwoord? Stuur je vraag gerust door naar support@bitmymoney.com!