Koersupdate Bitcoin

Koersupdate Bitcoin

Eerder deze maand schreven we dat de prijs met sterk momentum richting het vierjaarsgemiddelde bewoog. De koers bevond zich rond de €21.000, het gemiddelde lag nog op de €22.250.

In dit artikel lees je over de recente prijsactie, en wat er ten opzichte van 3 weken geleden is veranderd.

Vierjaarsgemiddelde bereikt

De afgelopen week is de prijs opnieuw gestegen, dit keer met ruim 14%. Op korte momenten heeft de koers zelfs boven het gemiddelde gelegen.

Een half jaar geleden zaten we in een vergelijkbare situatie. Nu staan we er beter voor. Het ergste is achter de rug en de koers bevindt zich nu hoger, met zichtbaar opwaarts momentum.

De cyclus van Bitcoin

De koers van Bitcoin beweegt in cyclussen. Deze worden aangedreven door de halveringen, die elke vier jaar plaatsvinden. Vandaar dat dit vierjaarsgemiddelde relevant is. De prijs die tot stand komt, beslaat de gehele cyclus. Hierdoor wordt de opwaartse langetermijntrend goed zichtbaar.

De koersverloop van de afgelopen 4 jaar (in dollars)

Vier jaar geleden bewoog de koers net van het gemiddelde af. Dit was het begin van de rally die de prijs tot boven de €10.000 bracht.

Na de dip die werd veroorzaakt door de wereldwijde onzekerheid rondom covid in 2020, is de prijs meer dan twee opeenvolgende jaren boven dit gemiddelde gebleven.

Psychologische grens

Uiteindelijk blijft het vierjaarsgemiddelde maar een getal. Dat deze grens jarenlang diende als bodem, komt doordat mensen ernaar handelen. Een koers in de buurt van het vierjaarsgemiddelde geeft de markt het vertrouwen dat het laagste punt bereikt is. Mensen zijn bereid om op dit punt te investeren, wat de koers vervolgens positief beïnvloedt.

Het gemiddelde dat nu op de $25.000 ligt, is in feite een psychologische grens te noemen.

Eerst ondersteuning, nu weerstand?

Het is de koers nog niet gelukt het vierjaarsgemiddelde om te zetten in support. Hiermee bedoelen we dat de koers nog niet overtuigend door dit gemiddelde is gestegen. Dit is goed zichtbaaar wanneer we inzoomen op het koersverloop in februari:

Koers in februari Bron: Tradingview

Zoals je in de grafiek hierboven kunt zien, is er vooralsnog veel weerstand op dit niveau. Wanneer we deze weten om te zetten tot support, is dit een positief teken voor de markt en is er ruimte voor een verdere groei van de prijs.

Wat we willen zien is dat de koers er doorheen schiet, het gemiddelde vervolgens van bovenaf “test” en zijn weg omhoog vervolgd.

Dan kan het vierjaarsgemiddelde opnieuw als ondersteunende koerslijn dienen, zoals  het de afgelopen 10 jaar heeft gedaan.