Satoshi's rekening februari 2024

Satoshi's rekening februari 2024

Maandelijks ontrafelen we de kracht van consistent Bitcoin sparen via 'Satoshi's rekening'. In dit blog krijg je iedere maand een inkijk in deze strategie, waarbij we steeds dichter bij ons spaardoel proberen te komen.

Alle begin is moeilijk. Vlak na de start van een spaarplan is het lastig in te schatten of het behaalde resultaat toe te schrijven is aan de strategie zelf, of toch meer te danken is aan een gelukkige timing. Nu, vijf maanden verder beginnen de cijfers steeds meer inzicht te geven in de effectiviteit van ons spaarplan, en dat valt allesbehalve tegen.

Bitcoin steeg dit jaar alleen al met meer dan 25%
Dollar Cost Averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij je je inleg verdeelt over tijd om marktrisico's te spreiden.

Een blik op de cijfers

Iedere aankoop bestaat uit €500. Deze week hebben we tegen een koers van €46.500 nog eens 0,0106 BTC toegevoegd aan ons portfolio. Dit is opnieuw de duurste aankoop tot nu toe. Voor onze geïnvesteerde €2.500 hebben we nu zo’n 0,07 BTC weten te sparen.

Alle aankopen sinds de start van het spaarplan

Gemiddelde blijft stabiel 

Dit vertaalt zich in een gemiddelde aankoopprijs van €35.845 per Bitcoin. De huidige koers bevindt zich momenteel op €48.500 euro, bijna 35% hoger. Dit verschil bevestigt ons vertrouwen in deze strategie. Zelfs nu we voor de vijfde keer op rij tegen een hogere prijs kopen, blijft ons gemiddelde stabiel en ruimschoots onder de koers. 

Toch is dit niet altijd even makkelijk te begrijpen. Zo kregen we afgelopen maand enkele vragen binnen over de spaarstrategie. De twee meest gestelde vragen beantwoorden we hier voor je. 

Hoe kan het dat ons gemiddelde nog steeds ruim onder de koers ligt? 

De kracht van de DCA-strategie ligt in de eenvoud: Wanneer de koers laag staat, koop je meer Bitcoin voor hetzelfde geld. Naarmate de prijs stijgt, koop je logischerwijs minder Bitcoin voor dezelfde hoeveelheid euro’s. Maar omdat je al 'goedkoop' Bitcoin hebt verzameld, wegen deze eerdere aankopen zwaarder mee in de berekening van je gemiddelde aankoopprijs. Het is als het leggen van een stevige fundering: wat je later bouwt, profiteert van het werk dat je al hebt gedaan.

Bitcoin is de afgelopen maanden erg hard gestegen. Is het nu te laat om te beginnen met sparen? 

Het is nooit te laat om een langetermijnstrategie zoals DCA te beginnen, vooral als je kijkt naar de cyclus van halveringen die tot nu toe de neiging hebben gehad om de markt dermate te beïnvloeden.

Zoals het gezegde gaat: "History doesn't repeat itself, but it often rhymes." Terwijl Bitcoin inderdaad al een serieuze stijging heeft laten zien, suggereren historische patronen dat de 'echte gekte' vaak pas na de halvering begint. Dit impliceert dat we nog steeds aan de vooravond staan van een nieuwe golf van groei.