Bitcoin en Goud

Bitcoin en Goud

Aanhangers van goud zijn niet direct voorstander van Bitcoin. Bitcoiners vinden goud juist een achterhaalde investering. Is deze tegenstelling wel geheel terecht?

Het lijkt erop dat wanneer je het één bezit, je het ander niet meer kan waarderen. Maar vormen deze twee assets niet juist het perfecte duo om in te beleggen?

In dit artikel leggen we de twee langs de meetlat.

Bitmymoney ziet Bitcoin het geld van de toekomst worden.

Een nieuw geldsysteem

Het geldsysteem dat we nu kennen loopt op haar einde. Door de extreme geldcreatie is de inflatie hoger dan ooit en is het tijd dat een nieuw financieel systeem zijn intrede doet.

Zowel goud als Bitcoin zijn kandidaten om geld, zoals we dat nu kennen, te vervangen. Welke van de twee maakt de meeste kans om het geld van de toekomst te worden?

De 7 vinkjes van geld

Aan welke eisen hoort geld in de basis te voldoen, wil het kunnen slagen op de lange termijn? Gelukkig heeft de wetenschap achter ons financieel stelsel hier een antwoord op.

Er zijn zeven eigenschappen waarop je geld kunt beoordelen. We scoren Bitcoin en goud op deze zeven punten en vergelijken de uitkomsten.

  1. Bestendig (durable)
  2. Vervangbaar (fungible)
  3. Schaars (scarce)
  4. Heeft zich bewezen over lange termijn (track record)
  5. Deelbaar (divisible)
  6. Verifieerbaar (verifiable)
  7. Transporteerbaar (portable)
Samen bevatten Bitcoin en Goud alle eisen waar geld in de basis aan hoort te voldoen.

De overeenkomsten

Op het eerste gezicht valt op dat goud en Bitcoin op drie punten even geschikt zijn om te dienen als geld. Beide zijn bestendig, vervangbaar en schaars.

De verschillen

De relevantie is echter te vinden op de vlakken waarin goud en Bitcoin van elkaar verschillen. Dat is doorslaggevend voor de lange termijn.

Bewezen over lange termijn

Een lange historie van gebruik is het eerste voorbeeld waarin goud en Bitcoin van elkaar verschillen. Goud wordt al duizenden jaren gebruikt om waarde op te slaan, afstanden te overbruggen en de tijd te doorstaan.

Bitcoin is met 14 jaar bestaansrecht nog erg jong, maar heeft in deze korte periode al heel wat laten zien. De totale marktwaarde is van 0 opgeklommen naar een verhouding van 1 op 20 ten opzichte van goud. Daarnaast is het Bitcoin netwerk al die jaren onafgebroken online geweest. Door het decentrale karakter is Bitcoin niet te stoppen.

“Bewezen waarde versus toekomstige belofte”

Doordat Bitcoin jong en groeiende is, fluctueert de waarde nog flink. Dit maakt het risico om in Bitcoin te investeren groter. Tegelijkertijd is de kans op een hoog rendement door een flinke waardestijging aanwezig.

Deelbaar

Goud is deelbaar, alleen niet heel nauwkeurig. Daarbij kost het moeite om een baar goud om te wisselen naar kleinere eenheden.

Bitcoin is als rekeneenheid deelbaar tot acht cijfers achter de komma, en daarom moeiteloos opdeelbaar. De kleinste eenheid - 1 satoshi - is één honderdmiljoenste bitcoin.

Transporteerbaar

Goud is moeilijker te vervoeren en duurder om op te slaan en te verzekeren.

Bitcoin is bijzonder gemakkelijk te bewaren en over te dragen. Grote hoeveelheden bitcoins kunnen vrijwel onmiddellijk over de hele wereld worden verzonden en kunnen op een mobiele telefoon worden opgeslagen.

Verifieerbaar

Goud controleren op echtheid is een expertise. Je moet echt goud van imitatie kunnen onderscheiden.

Bij Bitcoin is controleren voor iedereen mogelijk. De blockchain is immers voor iedereen inzichtelijk. Je kunt op elk moment controleren of een betaling in jouw wallet is bijgeschreven. Bitcoin controleren op echtheid is hierdoor een stuk sneller en eenvoudiger dan bij goud.

Conclusie

Goud en Bitcoin bezitten beide drie van de 7 eigenschappen. Op de 4 punten waarin ze van elkaar verschillen, zorgt dit voor een toegevoegde waarde.

Bitcoin heeft 3 streepjes voor. Het is door haar digitale karakter gemakkelijk te versturen en op te delen in kleine hoeveelheden. Je kunt eenvoudig controleren of een betaling in bitcoin echt in je wallet staat.

Omdat goud fysiek van aard is mist het edelmetaal deze punten. Doordat het lang bestaat heeft het wel duizend jaar aan vertrouwen kunnen winnen en zich ontwikkeld tot een oppotmiddel dat wereldwijd wordt erkend.

Waarom kiezen?

Goud en Bitcoin zijn een aanvulling op elkaar. Ze vormen samen een gouden combinatie. Dat zie je goed terug in de eigenschappen waarin ze van elkaar verschillen, zoals de volatiliteit en de bewezen waarde.

Beide bieden hierdoor kansen voor een goede opbouw van een gespreid portfolio. En waar velen vinden dat er slechts plaats is voor één van de twee assets, kan juist de combinatie een investering zijn die het beste van beide naar boven brengt.

Goud als stablecoin, Bitcoin voor speculatie?

In je rekening bij Bitmymoney kun je beide bezitten en op elk moment je verhouding tussen goud en Bitcoin aanpassen. Dit doe je door tussen de munten te swappen. Je gebruikt dan goud als stablecoin en spaart in bitcoins als het geld van de toekomst.

In dit artikel lees je meer hoe Goud bij Bitmymoney werkt.

Wanneer de Bitcoinkoers is gestegen en je wilt winst verzilveren, dan kun je in een enkele transactie een deel van je Bitcoin naar goud wisselen. Je saldo is meteen beschikbaar.

Wanneer je een gediversifieerd portfolio wilt aanhouden, zijn goud en Bitcoin goede opties. Je kunt dan zelf de verhouding bepalen. Hoe je dit kunt doen, lees je in ons eerdere artikel "Bitcoin als onderdeel van je beleggingen".