Ethereum: Shapella-upgrade

Ethereum: Shapella-upgrade

Ruim een half jaar geleden begon Ethereum aan de migratie naar het duurzame proof-of-stake. De Shapella-upgrade, de volgende fase van deze transitie is woensdagnacht ingegaan. Heeft dit gevolgen voor de koers?

Na de Merge, die in september werd uitgevoerd, is de Shapella-upgrade de volgende grote stap voor Ethereum. Munten die sinds 2020 zijn gestaked, werden tijdens deze upgrade voor het eerst weer vrijgegeven.

Van PoW naar PoS

Ethereum werd in 2015 gelanceerd op proof-of-work (PoW). Shapella is een nieuwe mijlpaal in de voortgang om het Ethereum-netwerk volledig over te zetten naar proof-of-stake (PoS).

Milieuneutraal

In plaats van het minen met elektriciteit, wordt het netwerk met PoS veilig gehouden door de munten die op het netwerk worden vastgezet (gestaked). Als tegenprestatie ontvangt de staker Ether als beloning.

Deze manier van transacties valideren wordt beschouwd als milieuvriendelijker dan proof-of-work (PoW), aangezien staken vrijwel geen energie kost.

Deflationair op de lange termijn?

Een factor die ervoor kan zorgen dat er in de toekomst minder munten beschikbaar zijn dan nu, is het verbrandingsmechanisme van Ethereum. Bij elke transactie op het netwerk wordt een kleine hoeveelheid van de Ether die je betaalt aan transactiekosten, verbrand. Dit vermindert de totale hoeveelheid Ether in omloop.

Wanneer het Ethereum-netwerk populairder wordt en er steeds meer transacties worden uitgevoerd, kan Ether deflationair worden op de lange termijn. Deze toenemende schaarste kan de prijs positief beïnvloeden.

Tweede fase

De Shapella-upgrade is een belangrijke netwerk-upgrade voor Ethereum. De op een na grootste cryptomunt staat op de vooravond van de meest radicale verandering van de blockchain in meer dan drie jaar tijd en omvat belangrijke aanpassingen aan de Shanghai-upgrade, die vorig jaar september plaatsvond.

Gedurende de periode vóór de Merge konden Ethereans hun munten niet opnemen, waardoor het aantal bevroren Ethers opliep tot 18 miljoen stuks, z'n 15% van alle munten in omloop. Op dit moment vertegenwoordigen deze een waarde van ruim 33 miljard euro.

De hoeveelheid vastgezette munten overschrijdt de 18 miljoen

Vrijgave stakings

Het stakingscontract voor Ethereum-houders werd geopend in maart 2020: iedereen kon deelnemen aan het stakingsproces door minimaal 32 ethers (ETH) te vergrendelen als storting.

Het activeren van de mogelijkheid om ethers uit stortingscontracten te "ontgrendelen" is het belangrijkste onderdeel van Shapella: nu deze live is, kunnen stakers hun ETH zowel storten als opnemen.

Uitwerking op de koers

Dit kan invloed hebben op de koers; de mogelijkheid om fondsen vrij te maken brengt Ethereum weer een stap dichterbij haar eindbestemming, maar kan op de korte termijn verkoopdruk veroorzaken.

Op de lange termijn daarentegen, wordt het staken van Ethereum steeds interessanter; geen toegang tot fondsen vormden voor sommige investeerders nog een drempel om te beginnen met staken; deze onzekerheid is dankzij Shapella weggenomen.

Vooralsnog lijkt Ethereum weinig last te hebben van de unlock. Sinds gisternacht zijn er slechts 27.000 ethers opgenomen en steeg de koers zelfs met 10%. Ethereum brak hiermee dwars door de psychologische grens van $2000 (€1800).

Sell the news?

De recente koersbeweging komt overeen met de stijging die tijdens de Merge in september plaatsvond. In dezelfde week bereikte de koers met €1750 haar hoogtepunt, gevolgd door een forse correctie van 30%.

Ethereum-koers in dollars

Psychologische grens

De $2000 is een belangrijk punt om in de gaten te houden. Vorig jaar augustus wist Ethereum hier nog niet doorheen te komen, nu is dat wel het geval. Met de recente stijging nadert de koers de volgende belangrijke weerstand rondom de $2160 (€1960).

Deze diende in de augustus als bodem voordat Ethereum zich met meer dan 65% herstelde. Een correctie op dit belangrijke level zou niet misstaan.    

Als we ervan uitgaan dat de echte bullrun volgend jaar rondom de bitcoin-halving begint, is er nog genoeg tijd om op gunstige prijzen de dca-strategie toe te passen.

Conclusie

De Shapella-upgrade is een belangrijke stap voor het Ethereum-netwerk en de overgang naar proof-of-stake (PoS). Het zal de weg vrijmaken voor een milieuvriendelijker, inclusiever en potentieel deflationair netwerk op de lange termijn. Terwijl de upgrade op korte termijn mogelijk verkoopdruk kan veroorzaken, is het belangrijk om je visie op de langetermijnvoordelen en -groei van Ethereum te baseren.

Het is cruciaal voor investeerders en gebruikers om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de Shapella-upgrade en eventuele gevolgen voor de koers. De toekomst van Ethereum ziet er veelbelovend uit na de implementatie van deze belangrijke netwerk-upgrade.