Analyse: Ethereum na de Merge

Analyse: Ethereum na de Merge

Dat de langverwachte upgrade op 19 september werkelijkheid wordt, is natuurlijk goed nieuws. In de aanloop naar de Merge is de koers van Ethereum meer dan verdubbeld. Houdt deze opwaartse beweging ook na september stand?

We zien twee aanwijzingen die duiden op een mogelijke pauze van deze stijgende trend. Maar eerst een korte terugblik op de koersontwikkeling.

Ethereum noteerde in november 2021 met €4.127 haar hoogste koers ooit. Kort erna ging Ether samen met de rest van de de cryptomarkt omlaag. Na een aantal schommelingen bereikte Ether in juni een waarde van €950 per munt, de laagste koers van dit jaar. Vanaf de top in november gezien is dit een prijsdaling van meer dan 80%.

Buy the rumor…

Recentelijk zien we een opleving. De hoop lijkt gevestigd op de upgrade van het netwerk: De Merge, waar we vorige week over schreven, die op 19 september moet worden uitgevoerd.

Deze upgrade brengt Ethereum een stap verder op de roadmap. Het sentiment valt zeer positief uit, met een ruime verdubbeling van de koers in de laatste twee maanden, tot €1710 per ether op het moment van schrijven.

Nu is de vraag of deze trend zal voortduren na de Merge. Ondanks het feit dat een koers niet te voorspellen is, zijn er een paar waarnemingen die in de richting van een mogelijk einde van de rally wijzen.

...sell the news?

De Merge heeft ongetwijfeld invloed gehad op het beleggerssentiment van de afgelopen maand. Iedereen heeft hoge verwachtingen. De stijging wordt veroorzaakt door optimistische investeerders die nieuw geld in de markt brengen.

Wanneer goed nieuws de markt overheerst, krijgt de koers meestal een positieve wending. Maar het verleden heeft geleerd dat dit soort oplevingen in veel gevallen slechts van korte duur zijn, en vaak uitmonden in een klassiek Buy the rumor, sell the news: Op het moment dat het ‘gerucht’ daadwerkelijk nieuws wordt, slaat het sentiment juist de andere kant uit.

History doesn’t repeat itself…

De tweede aanwijzing vinden we, wanneer we de 20-weekse moving average (vwma20) bestuderen. Als we terug in de tijd gaan, zien we dat de prijzen ook in bear-markten fors kunnen oplopen.

In 2018 herstelde Ethereum zich na een 75% daling door in 40 dagen 135% te stijgen, wat je bij de groene pijl kunt aflezen. Hierbij kwam de koers net iets boven de vwma20 uit, een belangrijke moving average waar het handelsvolume in wordt meeberekend. Zoals je in de afbeelding kunt zien, herpakte de neerwaartse trend zich hierna weer.

Koers van Ethereum rond 30 maart 2018

...but it often rhymes

De koers is net als 4 jaar geleden met meer dan 75% van zijn hoogtepunt gedaald, en heeft zich vervolgens met ruim 125% hersteld. Daarbij is opnieuw de vwma20 aangeraakt (zwarte lijn), en werd de koers hier vervolgens op afgewezen.

De huidige koersverloop komt tot nu toe overeen met 2018.

Mocht het scenario van 2018 zich verder ontvouwen, dan betekent dit dat er ná de Merge niet meteen nieuwe highs genoteerd zullen worden, maar zal Ethereum in de aankomende maanden opnieuw de support op €950 gaan testen.

Onzekerheid blijft

Ethereum heeft in de afgelopen jaren vaker problemen gehad met het houden aan deadlines, waardoor beloofde doelstellingen regelmatig vooruit zijn uitgeschoven. Er zijn nog steeds vraagtekens of ze het dit keer wel op de afgesproken datum kunnen waarmaken.

Wanneer De Merge op 19 september succesvol wordt doorgevoerd, is dit een enorme stap voor Ethereum, maar heeft dit verder geen directe invloed op de prijs zelf. In feite wordt er alleen aan de verwachtingen voldaan.

Juist omdat de toekomst zo lastig te voorspellen is, werkt dollar-cost-averaging. Deze strategie van regelmatig kopen, maakt dat je het risico van je koopmoment spreidt in de tijd. Je hebt het voordeel van goedkoop kopen bij een lage koers, als winst op eerdere aankopen wanneer de koers stijgt.