Satoshi's rekening september 2024

De twaalfde aankoop in ons programma! Dit betekent dat we bijna een vol jaar aan het sparen zijn. Hoe gaat het financieel?

In Satoshi's rekening sparen we elke maand voor €500 in Bitcoin. Dit doen we sinds oktober 2023, om te laten zien hoe eenvoudig Bitcoin sparen is.

Belangrijk: nieuw rekeningnummer

Het spaarprogramma wisselt van bank. Pas je periodieke overschrijving aan, zodat je spaarprogramma doorloopt. Het rekeningnummer is:

NL60INGB0105045284

Lees hoe je dit doet in het artikel Nieuwe bankrekening dat we vorige week publiceerden.

De aankoop in september

In augustus spaarden we 0,00912431 bitcoin met onze aankoop. Deze maand krijgen we meer bitcoins voor ons geld, doordat de koers gedaald is.

Periodiek sparen is een beproefde methode om je koersrisico te spreiden in de tijd.

Periodieke overschrijving

De betaling hebben we bij de bank ingepland op de 13e van elke maand. Deze maand viel dit op een vrijdag en kregen we om 7.31 uur de bevestiging dat de aankoop geslaagd was.

Rendement

Deze maand deden we de 12e aankoop in ons Bitcoinspaarplan. Doordat de koers licht daalt, zien we een daling in het rendement. De totale waarde van het spaartegoed stijgt minder dan de maandelijkse aankopen die we doen.

In onderstaande grafiek vind je de kosten van de maandelijkse aankopen (blauw) en de waarde van de gekochte Bitcoin (groen):

De gespaarde bitcoins zijn meer waard dan het totale geïnvesteerde bedrag. Dit betekent dat de gemiddelde aankoopprijs in het spaarprogramma lager ligt dan de koers deze maand; we staan in de plus.

In cijfers

Sinds de start spaarden we 0,12891283 bitcoins in Satoshi's rekening. We maakten in deze periode €6.000 over naar Bitmymoney om te sparen in bitcoin. 

Bij de aankoop vrijdag waren de gespaarde bitcoins € 6.733 waard. De koers was €52.228 per bitcoin.

Het rendement van Satoshi's rekening bedraagt (6.733-6.000) / 6.000 = 12,2%.

Bitcoinkoers

De Bitcoinkoers was relatief stabiel, vergeleken met de maand ervoor. De prijs bewoog tussen 48.000 en 58.000 euro. Dit is te zien in de maandgrafiek van de Bitcoinkoers:

Koersverloop

Zoomen we verder uit, dan zien we dat de licht dalende trend al sinds maart aan de gang is. Toen lag de hoogste koers rond 65.000 euro. Ongeveer 12.000 euro (23%) hoger dan nu in september.

Oktober vorig jaar begonnen we met maandelijks sparen in Satoshi’s rekening. In de 12 maanden dat we spaarden, is de koers 104% gestegen. De koerswinst lag geheel in de eerste 6 maanden van het spaarprogramma.

Historisch bereikte Bitcoin telkens 18 maanden na een halving een nieuw hoogterecord. Als deze cyclus zich herhaalt, zal Bitcoin in oktober 2025 een nieuw hoogtepunt behalen van meer dan 100.000 euro per bitcoin.

Dit zou betekenen dat je nog een jaar naar het hoogtepunt toe kunt sparen.

Zelf Bitcoin sparen?

Het is goed je te realiseren, dat je de markt niet kunt timen. Periodiek sparen is een beproefde methode om je koersrisico te spreiden in de tijd. Deze methode heet Dollar Cost Averaging (DCA).

Je kunt bij Bitmymoney eenvoudig DCA-sparen door een periodieke overschrijving in te stellen, met een spaarbedrag dat bij jou past. Ga in de app naar Menu > Maandelijks sparen.

Door periodiek te sparen stel je jouw start met Bitcoin niet langer uit.